Druženje s konjima uz manastirski metoh

Bajina Bašta – Uzduž i popreko Tarom najlepše je peške ili na biciklu, za nekog možda u vozilu. A može se i na konju, drugde zaboravljenom vekovnom prijatelju gorštaka. Ali kako ga pojahati, prvo je pitanje savremenih turista koji konje viđaju samo u TV emisijama. Ovde na Tari može se naučiti rekreativno jahanje. Zahvaljujući radu Konjičkog kluba “Dora“ i posvećenosti njegovih članova. Ergela im se nalazi uz metoh srednjovekovnog manastira Rača na Kaluđerskim Barama, na mestu pogodnom za uzgoj konja.

Na konjima kluba Dora preko planine Tare, foto: S. Jovičić

Klub “Dora“ postoji od 2007. i okuplja dvadesetak članova. Oni brinu o konjima (trenutno je ovde 10 grla), učestvuju u takmičenjima u daljinskom jahanju gde osvajaju nagrade, a na usluzi su i zainteresovanim turistima. Troškove takmičenja pokriva im Sportski savez opštine Bajina Bašta, dok hranu za konje, što je veći trošak, obezbeđuju sami od članarine i prihodom od rekreativnih aktivnosti turista.

–Ergelu svakodnevno posećuju turisti, koji ovde mogu da jašu konje, pa i da nauče jahanje. Oni koji su u tome umešni mogu da iznajme konja, pa da ga jašu predelima Tare, uz naše vođstvo ili samostalno – izjavio je član KK “Dora“ Dušan Milovanović. On je, sa Stefanom Zarićem, takmičar kluba u daljinskom jahanju (jahanje u prirodi po zadatoj stazi dužine više desetina kilometara), čime ostvaruju kontinuitet u disciplini u kojoj je Olgica Petronijević iz KK “Dora“ 2008. i 2009. osvajala prvo mesto u državi.

Taj konjički klub, zapisala je njegova članica Katarina Mićunović, nalazi se u jednom od najlepših mesta u Srbiji, na planini Tari koja je na listi Uneska zahvaljujući svom prirodnom bogatstvu. “Dora“ je osnovana s ciljem okupljanja i organizovanja ljubitelja konja, očuvanja tradicije uzgoja konja na ovom području, unapređenja konjičkog sporta. Kroz druženje sa životinjama u prirodnom okruženju deca se pravilno vaspitaju, ističe Katarina i navodi da je od početka rada više od 300 osnovaca i srednjokolaca iz Bajine Bašte, Užica i drugih delova Srbije prošlo školu jahanja u različitim kategorijama.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.