“Epidemija ulazi u završnu fazu, ali njen kraj je kada 28 dana bude bez ijednog novog pacijenta”

Čačak – Rukovodilac Radnog tima za praćenje korona virusa na teritoriji grada Čačka izneo je danas statističke podatke za protekla tri dana, petak, subotu i nedelju:

“U petak je bilo 84 ležeća paacijenta, u subotu 81, a u nedelju 76. I pregledi se smanjuju, bilo ih je 53 u petak, 30 u subotu, a u nedelju 20. Prijema je u petak bilo 2, u subotu 3 i 2 u nedelju, znači i broj prijema se smanjuje. Na respiratoru je u petak i subotu bilo po 4, a u nedelju 3 pacijenta. U petak je bilo 11 otpusta, 6 u subotu i 4 u nedelju. Juče su preminula tri pacijenta, jedan iz Ivanjice (1945) i dva iz Čačka (1957 i 1953). Što se tiče Doma zdravlja i on iskazuje pad u broju, tako da je u subotu bilo 4 prvih pregleda i 19 drugih”.

Dr Mihailo Luković, foto: PressLider

Dr Luković je rekao da se prema statističkim podacima vidi da epidemija ulazi u završnu fazu.

“Videli ste prošli put da se stvar odvijala vrlo povoljno, da 22 dana nismo imali slučajeva, pa smo onda dobili. Pravilo je da se epidemija proglašava završenom kada prođe dvostruka maksimalna inkubacija. Orjentaciono je uzeto da ta inkubacija traje 28 dana, što znači, kada 28 dana bude bez ijednog novog pacijenta tada možemo govoriti o kraju epidemije”, objašnjava dr Luković.

Što se tiče vanredne situacije dr Luković je istakao se ona neće još uvek ukinuti.

“Po meni, vanredna situacija treba da bude najkasnije do treće nedelje septembra ako ne bude skoka obolelih. Treba sačekati da deca pođu u školu pa da vidimo šta će se događati. Ako sve bude kako treba u septembru, u toj trećoj nedelji, bi i bolnica trebala da radi u punom kapacitetu. Prva stvar koju treba da urade u bolnici je da zdravstvene radnike šalju na odmor, jer su oni zaista premoreni”, naglasio je dr Luković dodajući da je u Čačku održan redovan rad bolnice, a to je, kako kaže, velika stvar.

PressLider / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *