Etno-selo pod Ravnom gorom spremno za goste

Koštunići – Na veštačkom jezeru u Turističko-rekreacionom centru „Momčilo Čeković” u Koštunićima, etno-selu pod Ravnom gorom, otvorena je sezona kupanja. Prvi je probio led Siniša Trifunović (59), državljanin SAD, koji od desete godine živi u Los Anđelesu. Budući da je naše gore list, Siniša sa suprugom Božanom svake godine leto provodi u Srbiji. Katkad mu se pridruže deca i unučad. Ovoga leta je otkrio Koštuniće kao mesto divne prirode i dobre domaće kuhinje, kako reče, idealno za odmor čoveka sa asfalta višemilionskog grada.

Siniša iz Los Anđelesa, prvi kupač na otvaranju sezone (Foto: S. Savović)
Siniša iz Los Anđelesa, prvi kupač na otvaranju sezone (Foto: S. Savović)

– Deca su mi rođeni Amerikanci, ali sa jakim osećanjem pripadnosti srpskim korenima. Suvišno je da ističem da odlično govore srpski. Sin se oženio Beograđankom i hteo je pošto-poto da svadbuje u Srbiji. Svadba je bila u Čačku, a među svatovima i 50 njegovih drugarica i drugova iz Los Anđelesa. Malo su se, s obzirom na američku priču o Srbima kao lošim momcima, plašili da dođu, a kad smo ih, posle svadbe, proveli po Srbiji, izjavili su da se nikada do tada nisu tako slobodno osećali – priča nam Siniša.

Koliko se mladim Amerikancima dopala Srbija svedoči još jedan detalj. Kad se jedan od njih ženio, hteo je da mu na svadbi sviraju trubači. Ali kako prebaciti preko Atlantika, radi jedne svadbe, neki od dragačevskih orkestara? Problem je rešen uz pomoć ce-dea i video-bima na svadbenom veselju.

Na jezeru se prvim kupačima pridružila i Sibirka iz Omska Margarita Ribaljeskaja. Od prijatelja u našoj zemlji je čula za Koštuniće i već nekoliko dana stanuje u jednom od dvadesetak vajata i bungalova u obliku velike buradi, šetajući po okolini. Za nju je, kako kaže, voda Čemernice koja puni jezero previše topla.

Zašto, inače, doći u ovaj donekle od sveta skrajnut predeo? Priroda i tišina, bogomdani za šetnje i džoing, oplemenjeni su nizom turističkih sadržaja. U jednom šumarku je mali zoološki vrt koji, rekoše, dnevno poseti bar jedan autobus dece iz gradova Srbije. Za decu iz grada su zanimljive i tri mini-farme goveda, ovaca i svinja. Tu je i pogon za proizvodnju zdrave hrane i napitaka koji su svakodnevno na trpezi gostiju rekreacionog centra. Pored jezera je igralište za male sportove, za sportiste i rekreativce. Neko će rado pogledati Muzej vojvode Mišića sa eksponatima iz Suvoborsko-kolubarske bitke. Za nekoliko dana za posetioce će biti otvorena i zbirka od 382 eksponata iz 76 zemalja sveta.

– Predsednik „Jomil-grupe” Jovan Čeković je, kao službenik u našim ambasadama, potom kao prvi čovek „Jugoimporta”, a sada kao privatni preduzetnik, decenijama donosio sa putovanja egzotične predmete, bilo da ih je dobijao na poklon ili kupovao. Sve se to našlo u ovom malom muzeju koji još nije dobio ime – pokazuje nam umetnik Dragan Pavlović koji radi na postavci izložbe.

Uz mnoštvo rezbarija i figura u drvetu i životinjskim kostima afričkih plemena, oslikanim nojevim jajima i još koječemu, ističemo tri eksponata, atraktivna i po ličnostima koje su ih poklanjale Čekoviću. Tu je jedna tkanica-tapiserija, dar Sadama Huseina, zatim bibliofilsko izdanje Kurana na arapskom jeziku, dobijeno od Moamera el Gadafija, te divan, veliki samovar koji je, po Čekoviću, Vladimir Putin poslao Slobodanu Miloševiću. Međutim, kad je trebalo da dar bude uručen, Milošević je već bio u Hagu, a niko drugi nije hteo da preuzme poklon, pa se našao kao eksponat u pomenutoj zbirci.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.