FTN U ČAČKU OBELEŽIO 46 GODINA POSTOJANJA

У присуству првог потпредседника Владе Србије и министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића, помоћника министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријеле Грујић, ректора Универзитета у Крагујевцу Ненада Филиповића, представника локалне самоуправе, привреде, декана факултета, најбољих студената у генерацији и других уважених гостију, Факултет техничких наука данас је обележио 46 година постојања и успешног рада. На свечаној академији, специјално уприличеној поводом Дана факултета, уручене су награде најбољим дипломираним студенатима основних академских и струковних студија.

Изразивши задовољство што присуствује свечаној академији поводом обележавања 46. година постојања Факултета техничких наука у Чачку, први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић је истакао да наша земља има изграђен Национални модел дуалног образовања и да је дуално образовање постало једна озбиљна платформа, која ученицима, а од ове школске године и студентима, пружа компетенције које су им потребне и које младим људима омаогућавају бољу запошљивост.

-Постојање високог образовања у Чачку је свих ових година у великој мери доприносило развоју индустрије и због тога дугујемо захвалност свим професорима што су својим преданим радом обезбедили континуитет у образовању, држећи, из генерације у генерацију, репутацију врло успешног факутета. Такође, оно што је актуелно у 21. веку – то је свакако наш национални модел дуалног образовања који се у Србији примењује шест-седам година. Овде имамо нови студијски програм дуалног високог образовања Одевно инжењерство и модни дизајн. Од ове академске године, широм Србије имамо још 26 таквих смерова на три факултета и свим академијама струковних студија. Желимо да створимо јаку узрочно – последичну везу између потреба привреде и образовног система. Овде је, захваљујући привреди – реномираним компанијама и уз помоћ Градске управе, обезбеђен профил који ће бити у функцији помоћи текстилној индустрији – нагласио је Ружић и додао да је то, пре свега, значајно за студенте којих на овом смеру тренутно има 20, који ће током својих студија, поред теоријских, стицати и веома значајне вештине и компетенције, развијати своје афинитете и таленте, што ће им омогућити да брже и лакше дођу до посла.

Ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић је нагласио да је ФТН у Чачку изузетно напредовао спајањем са Високом школом и да је захваљујући томе постао по броју студената највећи факултет Универзитета у Крагујевцу.

-Факултет техничких наука у Чачку школује више профила који су изузетно тражени на тржишту рада, пре свега из области информационих технологија, електротехнике, мехатронике, рачунарске технике, области технологије и то је нешто што је данас свеприсутно на тржишту. Мислимо да ће факултет и даље наставити да ради пуним капацитетом као и до сада, посебно сада када је дошло до ове интеграције и Универзитет у Крагујевцу ће подржати све иницијативе и отварање нових студијских програма – рекао је Филиповић и додао да ФТН подржава информационе технологије, индустрију 4.0, нови мастер програм који је направљен на Универзитету у Крагујевцу, али и да истовремено предњачи по учешћу на великом броју међународних научних пројеката.

Обраћајући се присутним студентима, градоначелник Чачка Милун Тодоровић је истакао да је поносан на просветни кадар ове чачанске високообразовне установе која успева да изнедри најбоље могуће кадрове, који ће касније бити замајац привредног развоја Чачка.

-Дуално образовање уведено на Факултету техничких наука у Чачку, заправо је синергија између привредника у области текстилне индустрије и ове високообразовне установе и један је од најзначајнијих момената за развој наше локалне заједнице, пре свега у економском погледу. Пут није био лак, јер смо дуално образовање прво увели у средње школе, а затим и на Факултет, али ће се сви уложени напори свакако исплатити, што су препознали наши утицајни привредници. Ово је добар пелцер и за остале високообразовне установе. Град Чачак је увек ту, уз своје студенте, што смо доказали многим примерима. За њих смо отворили Стартап центар, а отишли смо и корак даље и основали, на понос свих нас, Научно технолошки парк, један од четири у Републици Србији – нагласио је градоначелник Тодоровић.

Декан ФТН-а проф. др Данијела Милошевић је истакла да ова чачанска високообразовна установа наставља своју мисију осавремењавања студијских програма и унапређења услова за рад студената и професора, уз настојање да задржи своју препознатљивост. Како је навела, Факултет реализује наставне и научне активности, иновира постојеће студијске програме у складу са новом Стратегијом развоја образовања у Републици Србији, Стратегијом научног и технолошког развора РС и Стратегијом развоја вештачке интелигенције за период до 2025. године. Као високообразовна установа која брзо реагује на потребе привреде у области образовања нових кадрова, Факултет је међу првима у Србији акредитовао студијски програм основних струковних студија Одевно инжењерство и дизајн по дуалном моделу студија.

-Тачно пре годину дана се појавила иницијатива привредника за образовањем кадрова за модну и одевну индустрију у Моравичком округу. Уз подршку локалне самоуправе и Министарства просвете, акредитован је студијски програм струковних студија Одевно инжењерство и дизајн по дуалном моделу за 40 студената. Прва грнерација већ похађа наставу. Циљ увођења студирања по дуалном моделу обезбедиће младима учење кроз рад у компанијама, стицање савремених вештина. Привреда ће на овај начин за будућност обезбедити не само одрживост, већ и иновативност у оквиру својих развојних планова. Поред овог студијског програма, у поступку акредитације је и мастер студијски програм из информационих технологија по дуалном моделу студија, а развијаћемо и нове програме. Висока запошљивост и конкурентност студената су примарни циљеви Факултета – истакла је проф, др Милошевић, декан ФТН-а.

Свечана додела награда и диплома најбољим дипломираним студентима

Факултет реализује наставу кроз 24 акредитована студијска програма на три нивоа академских и два нивоа струковних студија.
У школској 2020/2021. години, на овој високообразовној установи дипломе је стекло укуно 365 студената на првом и другом нивоу академских и струковних студија. На свечаности ће бити награђени најбољи дипломирани студенти основних студија, а најбољи дипломац и студент генерације је Вања Степаноски, сада дипломирани инжењер информационих технологија, који је у току студија остварио просечну оцену 9,76.

Факултет техничких наука тренутно има око 1.900 студената.

Izvor…Čačanski glas

foto.Lejča photography i Čačanski glas

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *