FTN u Čačku prvi fakultet koji će u saradnji sa kompanijom Huawei uključiti predavanja o veštačkoj inteligenciji

Čačak – Fakultet tehničkih nauka u Čačku prvi je fakultet koji će u saradnji sa Huawei ICT akademijom u redovan program uključiti predavanja o veštačkoj inteligenciji, što će omogućiti da 90 studenata bude u toku sa novim trendovima i izumima. Kompanija Huawei Technologies i Tehnički fakultet u Čačku pokreću zajednički projekat akreditovanih, informacionih i telekomunikacionih kurseva. Ova saradnja je deo strateškog dogovora između Univerziteta u Kragujevcu i jedne od najvećih tehnoloških firmi u svetu od 2018. godine.

Generalni direktor kompanije Huawei Technologies u Srbiji, Chen Chen, sastao se sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem i prof. Danijelom Milošević, dekankom fakulteta. Predstavnici kompanije Huawei ovom prilikom posetili su Naučno tehnološki park u Čačku.

Chen Chen je istakao da je program razvijen za karakterizaciju urbane mobilnosti posebno zanimljiv kompaniji Huawei koja je usredsređena na analitiku podataka iz bežičnih komunikacionih mreža.

„Nastavićemo da uključujemo svoje resurse u obrazovanje na Tehničkom fakultetu u Čačku. Huawei je u početku težio da podrži studente i obrazovanje uz podršku takozvanih SEEDs, studijskih putovanja, u Kinu. Međutim, moduli za obuku HAINA sporazuma koji će uskoro biti predstavljeni uvešće studente u najsavremenije azijske tehnologije i obezbediće im materijal koji je prilagođen potrebama tržišta“, istakao je Chen Chen.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, izrazio je veliku zahvalnost kompaniji Huawei, kao i profesorima i saradnicima sa Fakulteta tehničkih nauka na tome što se među eminentnim gradovima i fakultetima u Srbiji koji edukuju kadrove za informacione tehnologije našao i grad Čačak.

„Naš fakultet je danas i zvanično dobio mogućnost za pokretanje akreditovanih, informacionih i telekomunikacionih kurseva, a sve to rezultat je velikog rada i truda naših profesora i stručnjaka. Izuzetno je važno da se naš fakultet i dalje razvija, ali i da odnosi Kine i Srbije i u ovoj oblasti inovacionih tehnologija i veštačke inteligencije napreduju. Ovo je veliki dan za Fakultet u Čačku, sam Čačak, ali i ceo region“, rekao je Todorović.

Prema rečima prof. Danijele Milošević, dekanke fakulteta, partnerstvo sa Huawei ICT Akademijom omogućilo je da do sada tri nastavnika budu sertifikovana u oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja, tako da sada materijale koje su oni koristili na Akademiji mogu da primene na svojim predmetima.

„Studenti četvrte godine na predmetu Skladišta podataka i otkrivanje znanja već su u prilici da uče direktno iz materijala koji su vlasništvo Huawei Akademije i podrazumevaju najnovija inovativna rešenja za primenu veštačke inteligencije. Huawei ICT Akademija sada omogućava, kako studentima tako i nastavnicima da pohađaju kurseve po izboru besplatno i time steknu sertifikate koji predstavljaju i deklarišu dodatno znanje koje je korisno za industriju i za njihovo zaposlenje“, istakla je prof. Milošević.

Ona je ovom prilikom podsetila na univerzitetske ICT napore i istraživačke projekte u kojima je ova obrazovna institucija postigla međunarodno priznate uspehe poput razvoja zdravstvene robotike i IT rešenja, istraživanja i primene aplikacija veštačke inteligencije za uslužnu i proizvodnu industriju.

Huawei pomaže u lansiranju programa HAINA (Huawei Authorised Information and Network Academy) na univerzitetu, koji može da postane i akreditovani predmet, koristan posebno za obuku studenata inženjerstva. Više od 90 studenata imaće priliku da uči o novim mogućnostima na polju Big Data tehnologije i veštačke inteligencije koji su u vezi sa sledećom generacijom uređaja za mrežu i 5G tehnologijom. Kompanija pruža obuku profesorima o HAINA temama na univerzitetu, kao i o alatima neophodnim za sticanje praktičnog znanja pored obrazovnih materijala, dok je obrazovna institucija na sebe preuzela infrastrukturu i održavanje.

Program Huawei ICT Akademije osnovan je 2013. godine u Kini i od tada se relizuje u više od 70 zemalja širom sveta.

PR tekst

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *