Grad Čačak osniva novi muzej – „KUĆU KOŠARKE“

Čačak – Iz Čačka su u toku protekle godine stizale ohrabrujuće vesti po odavno posrnulu srpsku kulturu, a osnivanjem profesionalnog pozorišta i izgradnjom nove, najveće u Srbiji, zgrade Narodne biblioteke, i u praksi se dokazalo da u ovom gradu postoji i volja a i način da se odvoje sredstva za ovakve, kod nas, odavno marginalizovane, potrebe stanovništva.

Čačanske košarkaške legende: Željko Obradović, Dragan Kićanović, Radmilo Mišović, foto: PrtSC

I dok se nova biblioteka dovodi u red, preseljavanjem knjižnog fonda i inventara pa se svečno otvaranje i rad u punom kapacitetu očekuje tokom marta, iz Čačka ponovo stižu vesti koje ne raduju samo Čačane, već daju nadu da će primeri iz ovog grada postati uzor i za ostale lokalne samouprave.

Odbor za strateška pitanja Grada Čačka, na sednici održanoj u subotu 2. februra između ostalog je konstatovao i da su započeti planovi na različitim infrastruktnim i drugim objektima uspešno završeni, ili su u toku sprovođenja sa velikim izgledom na uspešno okončanje ( primera radi, očekuje se da vojni aerodrom Lađevci počne da funkcioniše kao mešovito vojno civilni aerodrom Morava u toku 2019.). Osim ovakvih i sličnih primera, ono što posebno raduje i ohrabruje kao primer ostalim lokalnim samoupravama jeste da se rukovodeća činovnička struktura u Čačku potrudila da pomogne dalje izdavanja časopisa „Gradac“ ( časopis sa temama iz kulture), jednog reprezentativnog časopisa (čiji je prvi broj izašao 1974. i koji izdaje Dom kulture Čačak), tako što će iz budžeta Grada opredeliti nedostajući deo sredstava dalje izlaženje.

Osim toga, ovaj odbor predložio je da će bivši prostor u kome je sada smeštena uprava Gradske biblioteke, nakon preseljenja, biti preuređen za potrebe budućeg muzeja: Kuću košarke!

Prostor koji sada koristi Gradska biblioteka biće preuređen za potrebe Start up centra Naučno tehnološkog parka Čačak, navedeno je na zvaničnom sajtu Grada Čačka.

Ako je do iskustva, a pokazalo se da se ideje u ovom gradu pretvaraju u realnost, uz postojeće, vrlo uspešne institucionalne kapacitete u gradu (Galerija savremen umetnosti u Domu kulture, Umetnička galerija Nadežda Petrović, vrlo agilan u muzejskoj delatnosti, Narodni muzej Čačka, programski dinamičan Dom kulture, nova biblioteka,i novoosnovano pozorište) Čačak je već preuzeo lidersku poziciju oblasti institucionalne delatnosti u oblasti kulture u ovom delu Srbije.

Pasaž / Milunka Nikolić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *