Grad izdvojio 40 miliona dinara za mere zapošljavanja

Čačak – Gradski većnici su na današnjoj sednici, 80. po redu, razmatrali i usvojili predlog Akcionog plana zapošljavanja za 2019. godinu. U gradskom budžetu za ovu godinu za mere aktivne politike zapošljavanja opredeljeno je 40 miliona dinara, piše Čačanski glas.

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

U cilju podizanja stope zaposlenosti u našem gradu, lokalna samouprava će, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje – Filijalom u Čačku, realizovati četiri mere: javne radove, stručnu praksu, samozapošljavanje i zapošljavanje kod poslodavaca na novootvorenim radnim mestima.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je istakao da će resorno ministarstvo podržati napore lokalne samouprave u oblasti pospešivanja zapošljavanja sa sedam miliona dinara, ali će sredstva usmeriti striktno na meru samozapošljavanja. On je, takođe, je rekao da je u prošloj godini broj nezaposlenih u Čačku smanjen za 14,4 odsto i da bi takav trend trebalo da se nastavi i u narednom periodu.

– Prošle godine je merama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno 235 ljudi. Očekujemo da će to biti isti broj i u ovoj godini. Prisutna je tendencija smanjenja broja nezaposlenih. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 7.200 nezaposlenih, a prema statističkim podacima na teritoriji Grada Čačka ima 34.000 zaposlenih – naveo je gradonačelnik Todorović.

Većnici su danas razmatrali i, između ostalog, usvojili i odluku o uslovima i načinu sufinansiranja uređenja fasada. Po predlogu Gradske stambene agencije Čačak, ove godine će odluka o uslovima i načinu sufinansiranja uređenja fasada, koja se ranije odnosila samo na ekstra zonu, obuhvatiti i objekte u prvoj i drugoj zoni Čačka.

Kako je navela direktorka Gradske stambene agencije Brankica Jelić, odluka o sufinansiranju uređenja fasada je doneta u cilju ulepšavanja grada i pospešivanja energetska efikasnost zgrada.

– Gradske zone su upodobljene odlukom o građevinskom zemljištu i imamo jedinstvenu odluku o ulicama koje su njima obuhvaćene. Odlukom, koja je doneta još 2017. predviđeno je da Gradska stambena agencija raspisuje javni poziv, na koji se mogu javiti sve stambene zajednice, kao i Grad Čačak, koji gazduje pojedinim objektima u ove tri zone, da podnesu prijave za učešće u sufinansiranju. Kada je reč o objektima u javnoj svojini objekta, sufinansiranje se kreće do 100 procenata, dok za objekte u privatnoj i mešovitoj svojini do 50. Uslove učešća na javnom pozivu određuje zakonodavac i Gradska uprava za urbanizama, kao i nadležne službe. Svako ko bude konkurisao moraće da priloži finansijski plan i idejno rešenje, pa će stručni tim ocenjivati da li finansijski plan odgovara stvarnom stanju na terenu – objasnila je direktorka Gradske stambene agencije.

Ovom odlukom samo se opredeljuju kriterijumi za rad, a da li će ona biti sprovedena ove godine ili narednih, zavisi od finasijskog plana Agencije i budžetskih sredstava. U gradskom budžetu trenutno nisu opredeljena sredstva za te namene, ali u Gradskoj stambenoj agenciji očekuju da će nekim kasnijim rebalansom biti obezbeđena, navela je Brankica Jelić.

Čačanski glas

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.