Gradska biblioteka realizovala radionicu „Mala škola pravopisa“

Čačak – Povodom obeležavanja 21. februara koji je 1999. godine Unesko ustanovio kao Međunarodni dan maternjeg jezika, Gradska biblioteka je realizovala radionicu Mala škola pravopisa.

U nameri da skrenu pažnju na značaj očuvanja jezika, jezičke kulture i pismenosti bibliotekari su 18. i 19. februara u ograncima u Prijevoru i Preljini organizovali četiri susreta za osnovce. Marija Radulović, Tanja Vuković i Vladimir Simić su osmislili Malu školu pravopisa sa željom da na zabavan i jednostavan način ukažu na najčešće pravopisne greške i otklone jezičke nedoumice mnogih školaraca.

Slajdovi sa slikovitim primerima urađeni su na osnovu knjige 100 Sizifovih pravopisnih pravila autora Bojana Jokanovića. Zbog čega je najčešće bitka za pravopis ravna Sizifovom poslu imali su prilike da čuju učenici četvrtog i petog razreda OŠ „Božo Tomić” u Prijevoru i đaci četvrtog razreda OŠ „Preljina” u Preljini.

Mnogi osnovci su bili u nedoumici da li se kaže maskenbal ili maskembal, skačući ili skakajući, da li na krevetu stoji čaršav ili čaršaf i da li su grešili pišući ili pisajući ove reči.

Sve vreme, a ne svo vreme učenici su aktivno učestvovali razmišljajući šta je pravilno, a šta ne i učenje im je bilo trostruko, a ne troduplo zanimljivije uz pomoć malog Sizifa.

Na kraju susreta voditelji radionice su im dubletom zahvalili na pažnji i za pažnju i obećali nastavak Male škole pravopisa.

PressLider / Biblioteka Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.