Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” u Čačku proslavlja 175 godina postojanja

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” u Čačku proslavlja 175 godina postojanja i poziva publiku na svečano otvaranje izložbe „Utočište reči, pribežište smisla” autora dr Bogdana Trifunovića.

Svečana proslava i otvaranje izložbe realizuju se kao uvodni program u okviru projekta Čačanska Rodna, Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine, a tokom narednih mesec dana ljubitelji pisane reči moći će ovu izložbu da pogledaju besplatno.

Na svečanom otvaranju, u petak 10. marta u 12:00 sati publici će se obratiti državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović, upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, gradonačelnik Čačka Milun Todorović, dramski umetnik Nebojša Dugalić i direktor Biblioteke i autor izložbe Bogdan Trifunović.

Povodom ovog značajnog jubileja publika će moći da uživa i u monodrami „Na Drini ćuprija” Iva Andrića u izvođenju dramskog umetnika Tihomira Stanića. Monodrama će biti izvedena u Velikoj sali Biblioteke sa početkom u 19 časova, a besplatne karte su zainteresovani građani već preuzeli.

Gradska biblioteka Čačak, najstarija ustanova kulture u gradu na Zapadnoj Moravi, u prošlosti je promenila više imena i adresa, ali je  uvek bila i ostala utočište reči i pribežište smisla mnogih generacija koje su uz nju stasavale.

Počeci čačanske Biblioteke sežu u 1848. godinu, kada su 24. januara ugledni građani varošice od 1.000 stanovnika osnovali „Društvo Čitanja Srpsko-Slavenskij Novina u Čačku”. Članovi društva su bili uglavnom iz redova činovnika, a pretplatili su se na desetak listova, koji su se tada mogli nabaviti isključivo u Beogradu. Od tada do devedesetih godina 20. veka ustanova je radila kao Čitalište, Čitaonica, Biblioteka, ali od 1994. godine ona je matična za područje opština Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica. Povodom 150 godina postojanja 1998. godine, ustanova sa ponosom nosi ime Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” Čačak.

Od 2019. godine ona je smeštena u novoj zgradi u Sinđelićevoj ulici br. 24, koja ispunjava najviše standarde za javne biblioteke i kao ustanova kulture jedna je od najsavremenijih u Srbiji. Sa 3.500 m2 Gradska biblioteka u Čačku je u našoj zemlji najveća javna biblioteka pod jednim krovom. Knjižni fond broji više od 250.000 publikacija, u štampanom ili digitalnom obliku, u okviru kojeg se nalaze stručne publikacije, beletristika, stare i retke knjige, tri legata, časopisi, sitni bibliotečki materijal (razglednice, fotografije, plakati) itd. Ustanova pripada značajnijim izdavačima među javnim bibliotekama Srbije. Ukupan broj aktivnih korisnika Biblioteke je veći od 7.000. U godini preseljenja na stalnu adresu Biblioteka je u okviru Cobiss mreže od 230 biblioteka u Srbiji bila druga po ukupnom broju korisnika, odmah iza Narodne biblioteke Srbije.

Svake godine Biblioteka organizuje dve prepoznatljive manifestacije (Disovo proleće i Štampana reč) kao i brojne programe: književne večeri, tribine, izložbe, predavanja, muzičko-poetske programe, radionice, kvizove za decu i mlade, gostovanje pisaca i drugih umetnika, organizovane posete učenika…

Gradska biblioteka poseduje i Sobu legata u okviru koje su smeštene tri biblioteke celine, a koje ustanova baštini dugi niz godina. Preseljenjem u novu zgradu omogućena je njihova dostojna prezentacija i popularizacija. U legatima Milivoja i Božidarke Filipović, Jovana Davidovića i Siniše Paunovića mogu se videti muzejski primerci rukopisa, stare i retke knjige, rečnici na mnogim svetskim jezicima, primerci minijaturne knjige, lična prepiska sa savremenicima (Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Desanka Maksimović, Momčilo Nastasijević i drugi) umetnički predmeti, nameštaj, kolekcionarski primerci i njihove lične stvari…

Obeležavanje 175 godina Gradske biblioteke Čačak omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Čačak i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis”.

 Više o razvoju Gradske biblioteke Čačak možete pronaći na linku:

 https://cacak-dis.rs/o-nama/istorijat-biblioteke/

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *