Hor sveštenika Sankt Peterburške Mitropolije nastupa u Čačku

Čačak – U nedelju, 6. oktobra, u 18 časova u velikoj sali Doma kulture u nastupiće hor sveštenika Sankt Peterburške Mitropolije koji će pevati, većim delom duhovne kao i svetovne ruske i srpske pesme u slavu patrijarha Pavla u okviru manifestacije „Dani patrijarha Pavla“ i povodom 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve. Ulaz na koncert je slobodan.

Hor je osnovan 1971. godine i jedno je od najstarijih crkvenih pevačkih društava u Rusiji. Od samog početka hor peva na bogosluženjima i ima bogat koncertni život. Savremena etapa u razvoju hora vezana je za umetničkog rukovodioca i glavnog dirigenta Jurija Gerasimova. Od tada počinje bogat program gostovanja, nastupi u mnogim gradovima u Rusiji i inostranstvu: Estonija, Litvanija, Švedska, Slovenija, Finska, Italija, Švajcarska, Velika Britanija… Hor sveštenika izvodi poznate duhovne i svetovne numere, ulepšava svečana bogosluženja i lepotu ruskog duhovnog muzičkog nasleđa.

Hor čine 25 pevača, uključujući i dirigenta hora, koji imaju muzičko i bogoslovsko obrazovanje i uzrasta su od 25 do 45 godina. Jedna tradicija koju Hor brižljivo neguje od 2010. godine su dobrotvorni koncerti za decu sa onkološkim oboljenjima.

Nastup hora mitropolije iz Sankt Peterburga je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.