HTEDOH DUGU DA SA NEBA SVUČEM

Htedoh dugu da sa neba svučem

Poetsko-muzičko veče „Htedoh dugu da sa neba svučem” održano je 19. maja u Gradskoj biblioteci Čačak, a bilo je posvećeno jednom od najznačajnih srpskih pesnika Branku Radičeviću. Program je osmišljen kao vešt preplet dokumentaristički zasnovanog kazivanja, dramatizacije događaja presudnih za Radičevićevu sudbinu i izvođenja stihova kao najubedljivijeg dokaza književne besmrtnosti.
Narativne celine, koje su živopisno dočarale društveno-istorijski kontekst sredine devetnaestog veka, pripremila je i interpretirala bibliotekar Dušica Brković, dok su igrane delove izveli dramski umetnici Vladimir Jocović (kao Branko) i Baćko Bukumirović (kao Vuk Karadžić) sa mladim glumcima „Morava teatra”. Svaki od segmenata obuhvatio je neku od karakterističnih faza Brankovog opusa: đačke dane, razuzdanu mladost, neostvarenu ljubav prema Mini Karadžić, bolest i svest o neminovnoj smrti.
Zahvaljujući dinamičnoj i zanimljivoj interpretaciji, posetioci su vremeplovom sprovedeni od bečkih plesnih dvorana i salona – mesta okupljanja tadašnje intelektualne struje do bolničkih ordinacija, od strasti do duboke sete. Time je dočaran način na koji je ovaj izuzetni elegičar spoznao svet i postao nepresušni izvor inspiracije potonjim generacijama.
Radičevićevi stihovi davno su pretočeni u numere te su za muzički deo programa bili zaduženi učenici Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković”. Kompoziciju „Ukor” izvela je Lenka Vujanić, a u duetu sa Unom Bisenić izvela je pesmu „O jesenske duge noći”. Takođe, publiku je osvojio i učenik Vuk Sretenović koji je otpevao „Oj devojko selen velen”. Svi učenici su iz klase prof. Dragane Vuković, a nastupali su uz klavirsku saradnju profesora Jovana Tošića. Program je vodila bibliotekar Marina Belić.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *