Izložba „Čuvari vatre“ u Gornjem Milanovcu

Gornji Milanovac – Izložba „Čuvari vatre“, autora Petra Dekića, nastala je kao rezultat potrebe da se obeleži 50 godina postojanja Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, saopšteno je iz Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Iz tih razloga ona je stvarana kao značenjski sistem koji reflektuje početke muzeja i uspostavlja perspektive budućeg razvoja na osnovu preispitivanja nekoliko ključnih muzeoloških pojmova: ekonomske, simboličke i egzistencijalne vrednosti, ogledanja (kao muzeološkog metoda) i materijalnosti ili nematerijalnosti muzejskog sadržaja.

Naslov izložbe izveden je iz elaboracije Malerove misli „Tradicija nije obožavanje pepela, već prenošenje vatre.“

Čuvari vatre su oni koji stalno čine napor da od kuće načine dom brinući da ono što je jednom stvoreno, ma koliko nestalno, nastavi da traje prateći promene i ne zaboravljajući da ona najvrednija svojstva prošlosti pripreme za budućnost. Taj dom koji je izložbom iznova sagrađen čine njegovi radnici, publika, novinari i javnost koji stižu stazom u kojoj će se prepoznati svi koji dele i prenose jedan drugačiji i neobičniji svet sa druge strane odraza.

Za gostovanje u Muzeju rudničko-takovskog kraja priređena je postavka koja sadrži više desetina slika i skulptura, arheoloških, etnoloških i istorijskih predmeta iz fondova Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci. Među njima su neka od najizuzetnijih umetničkih imena, jedinstveni arheološki nalazi, istorijski i etnološki predmeti okji su učinili Narodni muzej u Smederevskoj Palanci nacionalno i međunarodno prepoznatljivom i respektabilnom muzejskom kućom.

Izložba će biti otvorena u Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja 14. marta 2017. godine u 19 časova, a trajaće do 18. aprila.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.