Izložba: DIJALOG: Nadežda Petrović – A. M. Leka

Izložba: DIJALOG: Nadežda Petrović – A. M. Leka

Otvaranje: 25. april 2024. 19:00

Trajanje: 25. april – 2. jun 2024.

Umetnik Aleksandar Leka Mladenović kroz izložbu u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ predstavlja najnoviji ciklus slika u okviru koncepta koji razvija više od decenije, a u kome je sebi dao zadatak da energije nekih važnih ličnosti evropske / svetske kulture 19. i 20. veka materijalizuje na svojim slikarskim platnima i potvrdi njihov status urbanih ikona. Ovaj koncept je vremenom nadogradio segmentom posvećenim ličnostima iz sveta pank kulture i muzike. Podstaknut obeležavanju 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, 2022. i 2023. godine Mladenović stvara ciklus u kome ovu slavnu umetnicu „iščitava“ kroz prizmu savremenog digitalnog vremena. Ideja je nastajala uz saradnju sa Jelenom Medaković, direktorkom Muzeja grada Beograda. Umetnik je Nadeždu sa lakoćom definisao kao kulturološki fenomen, smestio je među svoje pop-ikone i dodelio epitet „pankbuntovne“ ličnosti. Ona je postala jedna od kockica tog mozaika sa fluorescentnim odblescima. Nadežda je ušla u prostor u kome umetnik motive uvećava do velikih plakatnih dimenzija i boji ih jakim koloritom, ovog puta kroz izazov da sa džepnog formata starih crno-belih porodičnih fotografija pređe na znatno veća polja.

Deo slika je posvećen Nadeždinoj porodici kao jednoj od porodica koje su doprinele razvoju naše kulture i formiranju intelektualne elite. Izložbu upotpunjuje niz naslikanih portreta urbanih ikona koje su tu kako bi podsetile da je Nadežda odavno deo sveopšteg svetskog vremena i prostora.

Partner Galeriji na ovoj izložbi je Muzej grada Beograda koji je učestvovao u organizaciji izložbe i ustupio slike iz svojih zbirki – tri slike Nadežde Petrović na koje se oslanja Mladenovićev umetnički dijalog i dve umetnikove slike koje su u prethodnom periodu postale vlasništvo ove ustanove.

Kustoskinje izložbe su Dragana Božović iz čačanske Galerije i Marija Stošić iz Muzeja grada Beograda. Na izložbi je predstavljeno preko 30 slika različitih formata.

Aleksandar Mladenović je profesor na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Više od tri decenije se bavi likovnim stvaralaštvom, posebno u oblasti grafike. Dobitnik je niza nagrada na domaćim i međunarodnim izložbama.


Umetnička galerija
„Nadežda Petrović“
Cara Dušana 6
32000 ČAČAK
tel: +381(0)32 322375
+381(0)32 325015

Art Gallery
„Nadežda Petrović“
Cara Dušana 6
32000 ČAČAK

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *