Izložba „Kanada i Australija” otvorena do kraja marta

Druga postavka u Ciklusu izložbi manje zastupljenih književnosti koji je krajem 2017. pokrenula Gradska biblioteka u Čačku posvećena je Kanadi i Australiji, njihovom kulturnom nasleđu i savremenoj književnosti.

Izložba čiji su autori Snežana Planić, Nataša Krivačević Popović, Dušica Cibralić i Branislava Vidojević otvorena je u utorak 6. marta 2018. u Pozajmnom odeljenju za odrasle čitaoce.

Teritorijalno veoma udaljene i klimatski potpuno različite, ove dve države imaju mnogo toga zajedničkog: obe su članice Krunskih zemalja Komonvelta na čelu sa britanskom kraljicom Elizabetom II, ubrajaju se u red najmodernije uređenih država na svetu koje imaju visok standard, izuzetno visoku stopu obrazovanog stanovništva, spadaju među najpoželjnija mesta za život i omiljene su turističke destinacije. Osim navedenog, cilj autora izložbe bio je da se široj publici predstave relativno mlade književnosti Kanade i Australije koje su iznedrila danas mnoga poznata imena Soul Belou, Margaret Atvud, Elis Manro, Piter Vajt, Ronda Birn, Piter Keri i dr.

O kanadskoj i australijskoj književnosti, njihovom istorijatu, strujama i najznačajnijim autorima govorila je dr Ivana Krsmanović.

„Kanadsku i australijsku književnost povezuje ontogenetska sličnost. Obe književnosti su mlade, praktično dostižu značajniji zamah tek u 19. veku. Njihovi počeci usko su povezani za istorijsko-političkim događajima u osnivanju i razvoju njihovih država. Obe se usled procesa kolonizacije oslanjaju na tradiciju engleske odnosno francuske kulture. Obe književnosti imaju po jednog pisca dobitnika Nobelove nagrade za književnost, ako ne računamo amerikanizovanog Kanađanina Soul Beloua (1976) koji se rodio u Montrealu, ali čitav život proveo u Americi…Početkom 20. veka u kanadskoj književnosti javljaju se nove teme i prvi značajniji književnici. Najznačajniji i najčitaniji predstavnik kanadske književnosti svakako je Margaret Atvud. Zajedno sa Elis Manro, dobitnicom Nobelove nagrade, Atvud je uspela da dovede kanadsku književnost na svetsku scenu… Za sada najpoznatiji i najnagrađivaniji autralijski pisac je Piter Vajt, dobitnik Nobelove nagrade 1973, koji ima i široku međunarodnu čitalačku publiku. Knjiga najprodavanije australijske spisateljice Ronde Birn Tajna prevedena je na 44 jezika.

Izložba „Kanada i Australija“ je prvi u nizu programa kojima Biblioteka obeležava 10. mart, Dana ustanove i jubilej 170 godina osnivanja Društva za čitanje slaveno-serbskih novina u Čačku. Otvorena je do kraja marta.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.