Izložba Marka Markovića „Lokalitet 436 KO“ u Galeriji  

Čačak – U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, u četvrtak 27. maja u 19 časova, biće otvorena izložba Marka Markovića pod nazivom ,,Lokalitet 436 KO”.

Izložba predstavlja realizaciju ,,Nagrade memorijala” na 29. Memorijalu Nadežde Petrović (2018), selektora Uroša Đurića, Mihaela Milunovića i Vuka Vidora pod nazivom ,,Limited“.

Lokalitet: Bivša zgrada Umetničke galerije Nadežda Petrović, parcela 436 KO Čačak

,,Divićemo se ruševinama, divićemo se ostacima nepoznatih vremena, divićemo se izgubljenom značenju. Jer Istorija je sa svojim vernim pratiocem geologijom za nas odradila veliki zadatak. Obrisala je znak, isprala je bljesak vremena.” (nepoznati autor)

,,Zgrada Ženske zanatske škole, danas zgrada Umetničke galerije „Nadežda Petrović”,  je prizemno zdanje, sa visokim kamenim soklom, jednim redom dvokrilnih prozora, koji imaju stepenasto profilisane šembrane i kameni potprozornik. Iznad nivoa prozora je jednostavno profilisan kordonski venac, koji fasadu deli horizontalno. Krov je na četiri vode, složen, pokriven biber crepom. Ulaz u zgradu je sa severoistočne strane. Zgrada je građena od tvrdog materijala i imala je šest prostorija, od kojih su tri bile predviđene za učionice, i po jedna za kancelariju i radionicu. Ispred ulaza u školsku zgradu nalazilo se stepenište, a ulaskom u zgradu prvo se stupalo u prostrani hol. Iz hola se, s leve strane, odmah do ulaznih vrata, ulazilo u kancelariju, i učionicu koja se nalazila pored nje. Pravo od ulaznih vrata nalazila se takođe jedna, veća, učionica. S desne strane, do ulaza, nalazila se radionica, a pored nje još jedna učionica, iste veličine kao i ona, s leve strane, naspram nje. Dužina zgrade iznosi 24,3 metra, a njena širina iznosi 15,5 metara. Po useljenju u školsku zgradu Uprava podružine donosi odluku o stavljanju roletni na prozore i o prodaji jednog dela placa koji je ostao slobodan, naravno ako cena bude odgovarajuća. Na sednici od 4. maja 1912. godine doneta je odluka da se objavi licitacija za izgradnju trotoara oko školske zgrade, za nasipanje školskog dvorišta i krečenje školske zgrade. Međutim, izbijanje Prvog balkanskog rata omelo je Podružinu u ovim njenim planovina, koji su morali da sačekaju neko bolje vreme za realizaciju.”

* Citirani tekst preuzet je iz neobjavljenog rada „Jedan vek zgrade Umetničke galerije Nadežda Petrović 1911 – 2011”, istoričara Miroslava Purića.

PressLider / Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ 

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *