IZLOŽBA POVODOM 50.GODINA POSTOJANJA ČASOPISA,,GRADAC“

A screenshot of a computer

Description automatically generated

ČAČANSKA RODNA – NAJAVA ZA MEDIJE

Izložba povodom 50 godina postojanja

časopisa „Gradac“

Svečano otvaranje izložbe „Časopis Gradac ‒ pedeset godina postojanja” biće održano u petak 24. novembrasa početkom u 19hu Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” u Čačku. Autori izložbe su Tijana Bežanić (bibliotekar) i Branko Kukić (urednik eminetnog glasila), a izložba se realizuje u organizaciji Gradske biblioteke Čačak i u okviru programa Prestonica kulture Srbije 2023 – Čačanska rodna“.

U Galeriji Biblioteke će se povodom ovog jubileja, značajnog ne samo za književno-umetničku scenu Čačka nego i cele Srbije, obratiti kulturni poslenici Svetislav Basara, Slobodan Šijan,Goran Petrović,Jasmina Vrbavac i Branko Kukić. Voditelj izložbe biće bibliotekar Tanja Vuković.

Kroz reprezentativnu izložbu časopisa, plakata velikog formata, fotografija, rukopisa i drugih grafičkih elemenata biće prikazano pet decenija razvoja i života časopisa.

„Gradac” je već decenijama urbana legenda izdavaštva. Atipičnog, kvadratnog oblika, sa neuhvatljivim grafičkim izgledom koji sada potpisuje Mile Grozdanić, pojavio se 1974. godine, a izdavači su Dom kulture (Kulturni centar) Čačak i umetničko društvo „Gradac”. Gotovo od samog početka, časopis uređuje Branko Kukić, a danas uz njega redakciju čine Milosav Marinović, Vladan Matijević i Savo Stijepović. Do danas je objavljeno 226 brojeva, sa hiljadama aktuelnih tekstova koji su iznova otvarali nove ili podsećali na zanemarene teme u srpskoj kulturi.

Pomenimo da su u koricama ovog časopisa objavljene antologije Savremena svetska priča, Svetska poezija danas, Stvaranje moderne drame, monografske celine o piscima kao što su Danilo Kiš, Henri Miler, Samjuel Beket, Bruno Šulc, Luj-Ferdinand Selin, Antonen Arto, Vasko Popa, Žan Žene, Malkolm Lauri, Martin Buber, Viljem Blejk, Danil Harms, Niče, Ernst Jinger, o slikarima Ljubi Popoviću, Dadu Đuriću, Baltusu, o pokretu zvanom Mediala, o stripu (Hugo Prat, Mebijus, Enki Bilal). Čitave hrestomatije su objavljene o pojmovima kao što su smrt, apokalipsa, mistika, pravoslavlje i umetnost, gnosticizam, jevrejska mistika… Prava senzacija su bili Rečnik imaginarnih mesta, Tajna istorija kulture 20. veka, Kumranski rukopisi.

Uz sve to Branko Kukić je uspeo da pokrene nekoliko edicija, od kojih je Biblioteka Alef (nazvana po čuvenoj priči Horhea Luisa Borhesa) donela izvanredna dela Borhesa, Beketa, Joneska, Ženea, M. Jursenar, Artoa… Najnovija, Biblioteka Cveće Zla, pokrenuta pre nekoliko godina, objavljuje knjige o fenomenima kao što su snobizam, pušenje, gastronomske tajne, kanibalizam… Izdavanje časopisa pomagali su Ministarstvo za kulturu Srbije i Grad Čačak.

Saradnici časopisa „Gradac“ su proteklih decenija bili najpoznatiji kulturni poslenici iz zemlje i inostranstva, čime je časopis davno prevazišao lokalne i nacionalne okvire, upisujući se među međunarodno najpoznatije naslove periodike koji nastaju u Srbiji.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *