IZLOŽBA SLIKA ADAMA PANTIĆA

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ у Чачку позива Вас на свечаност отварања изложбе

АДАМА ПАНТИЋА

ПАС КОЈИ ГЛЕДА ДОЛЕ

четвртак, 7. априла 2022. године у 19 сати

Галерија Рисим“, Господар Јованова 11, 32000 Чачак

_____________________________________

Изложба Пас који гледа доле је прича у три просторно-језичке реализације: књига Пас који гледа доле, пет мапа литографских листова Комплетан граф и тетоважа Ђулистан. Настала је као резултат вишегодишње студије феноменологије језичких конфигурација помоћу којих остварујемо комуникацију, не само са нашом врстом, већ у читавом пољу информација. Нећу замерити онима који изложбу буду читали као серију радова, водећи се академским принципима и естетичким разлозима. Као и сви други, и сам имам право да рад читам на свој начин. Он представља закључак досадашњег уметничког, али и животног искуства; истовремено, он чини платформу наредног развојног скока. Овај рад је у великој мери лични чин, без посебних уметничких претензија. У методолошком смислу, он представља потпуни дисконтинуитет са досадашњим професионалним маниром, јер се не бави толико ликовним изразом колико радионичким покретом и обликовањем складних протокола извођачког поступка. Остаје уверење да ће нешто од извођачке енергије забележене системом колорних и словних информација, бити додирнуто кроз активно информационо поље слике. Било да су изговорене кроз симбол словног знака, или прилагођене визуелној рецепцији, слике трансцендирају своје значење у индивидуалне реалности, које стандардно називамо уметничким доживљајима. Ови доживљаји могу бити краткотрајно чулно искуство, али и иницијални модели којима човек остварује дубљи контакт са својом изворном креативном природом, која је претпоставка доброг здравља у најширем смислу. Нека појам здравље буде и мото ове изложбе.

(Адам Пантић)

____________________________________________________________________________

Изложба је отворена до 8. маја 2022. године, у термину: уторак – петак од 10 до 20 сати и субота – недеља од 10 до 14 сати.

Кустос изложбе је Јулка Маринковић, музејски саветник.

Пратећи програм:

7. 4. у 19 сати: Адам Пантић – вођење кроз изложбу;

27. 4. у 19 сати: Разговор на тему: Тетовирање као уметничка пракса у контексту изложбе Адама Пантића. Учествују: Софија Ружић и Адам Пантић. Модератор: Јулка Маринковић.

Адам Пантић (1962, Крагујевац)

Дипломирао је (1996) и магистрирао (1998) на Графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду. На истом факултету је одбранио и докторски уметнички пројекат (2016) где је и запослен у звању редовног професора на Графичком одсеку. Аутор је 13 самосталних изложби графике, сценских извођења и перформанса на међународним фестивалима и конференцијама у Србији. Предавач је на више међународних летњих школа у организацији Универзитета уметности у Београду. Учествовао је на бројним групним изложбама у иностранству: Црна Гора, Румунија, Бугарска, Шведска, Немачка, Пољска и САД.

Контакт: adampantic62@gmail.com

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *