Jagodinski zoo-vrt bogatiji za tri stanovnika

U zoo-vrtu u Jagodini bengalska tigrica Nataša na svet je donela troje tigrića i tako uveličala jubilej, 10 godina rada zoo-vrta.

Foto: Tanjug / Dušan Aničić
Foto: Tanjug / Dušan Aničić

„Radi se o dva tigrice i jednom tigriću, a Nataša se okotila rano jutros oko četiri sata“, rekao je novinarima u zoo-vrtu veterinar Vladimir Jovanović.
Mladunci su zdravi, sisaju, živahni su i dobro su, kazao je Jovanović i naveo da je tigrica bila noseća „nešto manje od četiri meseca“.

„Nataša nas je iznenedila, nije se spremala kao ranije, skupljala slamu ili nije jela nekoliko dana. Malo smo joj pomogli pri porođaju i sve je dobro prošlo“, istakao je Jovanović.
On je podsetio da je Nataša pre nekoliko godina „imala carski rez i da je jedva preživela“.

„Tigrići će uz majku provesti narednih mesec dana, a posle ćemo ih odvojiti, jer kavez u kojem su sada tigrovi je dobar za odrasle ali za mlade nije, nije ni predviđen jer je kamenit i manjka svetlost, koja je neophodna za razvoj, uz vitamin D, da izrastu u velike tigrove“, objasnio je Jovanović.

tigriiii (1)

Foto: Tanjug / Dušan Aničić

Ovo je deveto leglo tigrova u našem zoo-vrtu. Tigrove iz našeg vrta, rođene ovde, imaju svi zoo-vrtovi u Srbiji, a jedan je poklonjen državi Alžir“, rekao je Jovanović.

Veterinar je pozvao zoo-vrtove u Evropi i svetu da se jave da bi napravili razmenu životinja.
„Nama ni jedna životinja nije višak, ali ih imao za razmenu. Mi nudimo bengalske tigrove za neku životinju koju mi nemamo“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, mali tigrovi kada navrše mesec dana počinju ručno da budu hranjeni, imaju kontakt sa ljudima do neke određene granice, a posetiocima će vrt pokušati da omogući slikanje, maženje sa njima, do granice da ne budu ugroženi ni ljudu ni životinje.
Za 10 godina postojanja u zoo-vrtu u Jagodini, sa sadašnjim, rodilo se ukupno 13 maldunaca tigrova, podsetio je Jovanović.

Vrt u Jagodini ima više od 100 vrsta životinja sa oko 400 primeraka, ne računajući ptice i ribe, a godišnje ga poseti od 80.000 do 100.000 ljudi, najviše školskih ekskurzija.

Izvor: Tanjug/RTS.rs

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.