Jedan ždral za plemenitost, hiljadu za sreću

Čačak – U čačanskom Reginalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih imaćete priliku da, ponedeljkom i sredom sa početkom od 9, 10 i 19 časova, u prijatnom okruženju uživate u „Origami radionici“ koju organizuje Naučno obrazovni centar.

Nove ideje - Origami plakat

Kroz radionicu naučićete kako napraviti origami figure od papira i modele bez sečenja i lepljenja. Ova umetnost i učešće u radionici će vam poboljšati raspoloženje, spretnost, samopouzdanje, koncentarciju…

Origami je tradicionalna japanska vještina kreiranja modela od papira. Tradicinalno se koristi kvadrat, ali postoji veliki broj modela koji se radi od drugačijih oblika papira, pravougaonika, trougla… Origami se deli na tradicionalni i modularni, u kojem se više delova povezuje u celinu.

Ne postoje precizni podaci o tome kada je origami nastao. Najčešće se vezuje za izum papira u Kini negde oko 2. veka n.e Iako je, najverovatnije, tamo i nastao, origami je pravi procvat doživeo u Japanu, gde se I tretira kao nacionalna umetnost. Pored Japana, ova umetnost se pojavila I u drugim delovima sveta, na primer, u Španiji gde je poznata pod nazivom Papiroflexia.

Budistički sveštenici preneli su u 6. veku papir u Japan i prve japanske Origami figure datiraju iz tog perioda, a origami se tretira kao nacionalna umetnost.

Iskustvo se prenosilo sa roditelja na decu i bilo je malo zapisanih primera konkretnog Origami dizajna. I danas u Japanu postoji običaj da se uz upakovane poklone prilažu mali ukrasi savijeni od papira čije se poreklo proteže iz te duge tradicije.

Prema legendi, onaj ko napravi hiljadu ždralova i pokloni ih nekome, šalje mu puno sreće na svim životnim aspektima, a sam se oseća emotivno ispunjenim.

Razvijanje mašte i sposobnost da se od svega stvori vredno delo, a aktivnost dovede do nivoa umetnosti, karakteristično je za japansku kulturu, a važan je element duhovnog stanja svakog čoveka.

Ovo je izvanredan trening za razvoj mašte, spretnosti, kognitivnih sposobnosti, raspoloženja, samopouzdanja, koncentracije, motorike, koordinaciju u prostoru, uz kolor terapiju i neizmerno zadovoljstvo stvaranja.

Izvor: PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *