Kako je mehana postala riznica obrazovanja

Čačak – Rodimo se. Rastemo. Školujemo se. Završimo školu. Osnujemo porodicu. I sve tako redom. Na kraju nam ostaju uspomene na najlepši deo života: Onaj deo koji provedemo u školskim klupama.

Svaka škola ima svoj život. A škola Sveti Sava živi svoj život već više od 120 godina.

Tim povodom urađena je monografija „Od mehane do škole svestrane“, posvećena ovoj školi.

Foto: PressLider

Monografija se sastoji iz dva dela:

Prvi deo obuhvata „prvih sto godina“. Ovaj deo radila je nastavnica Mirjana Ranković Matović koristeći kao osnovni izvor monografiju koja je spremana 1996. godine povodom stogodišnjice. Tadašnji autor, učitelj Vidosav Kukić prikupio je materijal i onako u beleškama ga predao Mirjani da uradi lekturu.

Sve se odigravalo vratolomnom brzinom jer je trebalo knjigu završiti do centralne proslave, za nepunih mesec dana. Uočila sam da beleške nisu složene hronološki, ali nije bilo vremena za neka veća premetanja, pa je ostalo onako kako je autor odradio. I sam autor je uvideo da ima previše propusta, da se ne prati hronologija razvoja škole, da ima i mnogo priča ne vezanih za samu školu. Zbog svega toga on mi je ostavio u amanet da napišem novu monografiju povodom 120. rođendana – rekla je za PressLider nastavnica Mirjana Ranković Matović.

I tako se i zbilo…

Drugi deo monografije sastoji se od uvodne reči posvećene Vidosavu Kukiću i od devet poglavlja. Ovaj deo faktografski prati period od 20 godina: gradnju nove školske zgrade, reforme, nastavni plan i program, vannastavne aktivnosti, sa naročitim osvrtom na Eko školu i Festival nauke koji su postali tradicionalni događaji u ovoj školi.

Tu je i popis đaka i nastavnika:

Neki su svorili školu, a neke je škola stvorila. U ovom delu smo spomenuli one osobe koje su se zaputile stazama nauke i karijere i dosegli najviša zvanja doktora i magistara. Nismo zaboravili ni donatore koji su nam omogućili organizaciju proslave stodvadesetogodišnjice, kao i štampanje knjige. I jubilarna godina nije ni ovde izostavljena, a sadrži kompletnu priču o organizaciji svečane akademje  kao i dramski prikaz i recital sa akademije – kaže autorka.

U izradi drugog dela knjige pored Mirjane Ranković Matović učestvovao je ceo nastavnički kolektiv. Posebno se moraju istaći recezenti Nataša Paunović i Marija Jovičić, profesori srpskog jezika i književnosti, kao i Nataša Paunović, nastavnica koja je napisala uvodnu reč.

Prema rečima direktora škole, Miroslava Mandića, škola je bojažljivo ušla u projekat čije je ostvarenje bilo neizvesno, jer je trebalo napraviti finansijsku konstrukciju.

Knjiga ima jednu veliku vrednost jer sadrži istorijski presek koji obuhvata 3 veka i sve što se u njoj nalazi potkovano je činjenicama. Danas smo svi svedoci da je OŠ “Sveti Sava” zaista jedna svestrana škola koja odgovara zahtevima savremenog obrazovanja – rekao je Mandić.

Izvor: PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *