KAMIŠIBAJ-KAD SLIKA PROGOVORI

Kad slika progovori

„Leto u Biblioteci 2022ˮ, manifestacija namenjena deci i mladima koju Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ organizuje petnaesti put u kontinuitetu završena je na uzbudljiv i kreativan način – radionicom „Kamišibaj – kad slika progovoriˮ. Radionica u čijoj je osnovi pripovedanje pomoću slika na maloj drvenoj pozornici, bila je namenjena mlađim osnovcima i predškolcima, a trajala od 24. do 29. avgusta. Kroz kamišibaj, drevnu japansku metodu pričanja priča, radioničare su vodile Marijana Lazić i Jelena Duković, bibliotekari Odeljenja za decu i mlade.
Kamišibaj je tradicionalni oblik kazivanja pripovesti, a u doslovnom prevodu znači papirno pozorište. Početkom prošlog veka na ulicama Japana pojavili su se pripovedači koji su biciklom putovali iz sela u selo i prodavali ručno izrađene slatkiše. Osim poslastica, na biciklu je bila pričvršćena i mala drvena kutija – butaj. Japanski majstori priče i pričanja oglašavali su se udarcem svojih štapova, a deca su se ubrzo oko njih okupljala, kupovala slatkiše i slušala kamišibaj.
Mala radioničarska družina uživala je trodnevnom pričanju i slušanju priča, a susrete je završila u ponedeljak, 29. septembra gostovanjem u vrtiću „Poletarac”.

 

 Kamišibaj je tradicionalni oblik kazivanja pripovesti, a u doslovnom prevodu znači papirno pozorište. Početkom prošlog veka na ulicama Japana pojavili su se pripovedači koji su biciklom putovali iz sela u selo i prodavali ručno 
Mala radioničarska družina uživala je trodnevnom pričanju i slušanju priča, a susrete je završila u ponedeljak, 29. septembra gostovanjem u vrtiću „Poletarac”.
Tokom jula i avgusta u Biblioteci je realizovano pet radionica kroz koje je prošlo više od stotinu polaznika. Oni su slikali, pisali, pravili predmete od papira, slali poruke u svemir, edukovali se u više različitih oblasti, dobili mogućnost da se Tokom jula i avgusta u Biblioteci je realizovano pet radionica kroz koje je prošlo više od stotinu polaznika. Oni su slikali, pisali, pravili predmete od papira, slali poruke u svemir, edukovali se u više različitih oblasti, dobili mogućnost da se kreativno izraze i steknu nova poznanstva, a završnu izložbu njihovih radova kao i retrospektivu „Leta u Biblioteci 2022ˮ publika može videti u utorak 13. septembra u 19 sati u galerijskom prostoru Biblioteke.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *