KANCELARIJA ZA MLADE OSVOJILA SPECIJALNU NAGRADU

Канцеларија за младе освојила је специјалну награду од 1000 евра за пројекат „Зелена учионица“

Прошлог викенда организовано је такмичење „OBoost hackathon“ са темом „Иновативним решењима до унапређења садржаја Овчар Бање“ у Научно – технолошком парку.

Наш тим „КЗМ еко пчелице“ пријавио се на ово такмичење и изабрао област зелених решења. Тим су чиниле Марјана Петронијевић, координаторка КЗМ и активисткиње Анђела Јокнић, Сара Милосављевић, Тијана Вучетић и Ивана Тутуновић.

За 24 часа колико смо имале на располагању за рад на нашој идеји осмислиле смо пројекат „Зелена учионица“. Као проблем смо препознале недовољно еколошко знање и културу код људи, а као решење проблема видимо едукацију. Циљна група нашег пројекта су деца првог разреда основних школа, јер верујемо да се у овом узрасту најлакше усвајају знања и навике које ће се примењивати. Као што знамо деца научено преносе родитељима, па бисмо на овај начин имали утицај и на њих.

У плану нам је да научимо ђаке прваке како се правилно рециклира, колики је значај рециклаже, шта тиме све можемо сачувати, а да уз то могу и зарадити. Желимо да их научимо колико је важно да чувају и не загађују животну околину, а све то на креативан начин, кроз примере и дружење у природи.

Као једна од активности коју са њима желимо да остваримо јесте „Плогинг“ који подразумева   физичку активност односно трчање уз истовремено прикупљање смећа, чиме бисмо на забаван начин чистили део по део наше Овчар Бање.

Подизање еколошке свести једно је од најважнијих задатака данашњице, јер резервну планету немамо.

Препознајући  проблем и износећи конкретно решење и унапређење ситуације, наш тим препознат је као добар и спреман да идеју претвори у дело, за добробит свих.

Награду од 1000 евра доделило је Удружење пословних жена „Надежда Петровић“ чија је председница, Весна Баур, била део стручног жирија овог такмичења. Ми им се овим путем захваљујемо на вери у нас и дивним речима подршке и похвалама за наш досадашњи рад за младе на локалном нивоу.

Захваљујући овој награди обезбеђена је реализација нашег пројекта и едукација деце из нашег града, али ми се ту нећемо зауставити. Наредни корак нам је да деца из београдских школа дођу и осете лепоте Овчар Бање, да из нашег природног драгуља понесу лепе успомене, нова знања и здраве навике обезбеђујући тиме њихов повратак током времена чиме утичемо и на развој туризма овог дела Србије.

У наредном периоду очекује нас рад на овој идеји и надамо се да ће овај пројекат заживети и постати сталан садржај који нуди Овчар Бања. – Канцеларија за младе Чачак

Срдачан поздрав,

Канцеларија за младе, Чачак
  адреса:     Трг устанка 2-6, 32000 Чачак
  е- адреса:  kzm.cacak.ler@gmail.com
  телефон:   032/ 349 252

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *