Kosana uz “Politiku“ i u stotoj

Užice. – Napunila je pre mesec dana Užičanka Kosana Despotović 99 godina i ušla u stotu, a “Politiku“, malo stariju od nje, čita od ranog detinjstva. Nekad redovno, sada povremeno, koliko joj vid dozvoli. Njena vernost našem listu ne prestaje devet i po decenija.

Kosana Despotović na svom 99. rodjendanu, foto iz lične arhive

Kosana je očuvanog zdravlja i bistrog uma, pozne godine dobro nosi. Još vidi da čita, nije odustala od “Politike“ koja joj je porodična tradicija. Vid joj, ipak, sada dozvoljava da pročita samo krupnije naslove, ali prelista stranice omiljenog lista kad mlađi donesu.

Ni retkim zdravstvenim problemima ne predaje se ova stara užička gospođa. – Kad je zdravstveni radnici pregledaju kažu da joj je zdravlje takvo kao da je koju deceniju mlađa. Imala je, istina, u poslednjih mesec dana manjih zdravstvenih teškoća i sada se teže kreće, uz šetalicu, ali nije posustala – kaže nam Kosanina ćerka Biljana Jordović, kojoj je 81. godina.
Bezmalo vek vernosti najstarijem listu započet je u Prilikama kod Ivanjice. Tu se Kosana rodila 21. decembra 1921. i od pete godine slova učila sa stranica “Politike“. Njen otac, kafedžija i trgovac Jović Lazović, bio je dvadesetih godina preplatnik ovih novina, ćerka mu je uz njih odrastala. Kad se zadevojčila, udala se uoči rata u Užice, za trgovca Kostu Despotovića koji je takođe bio verni čitalac “Politike“. Ovu naviku preneli su i na potomke.

Udaja za imućnog trgovca uvoznim štofovima, koji joj je za veridbu poklonio garnituru od zlata, a da je vodi na venčanje došao u “mercedesu“, donela joj je udoban i sadržajan život. O tome u kući svedoče porodične fotografije i davnašnji očuvan nameštaj, posuđe, ručni radovi, a pre svega Kosanina pedantnost, navike i red. Pred rat i tokom rata dobili su ćerku Biljanu i sina Slobodana, od njih ona ima četiri unuke i osam praunuka.

Ali nije je život uvek mazio. Na početku rata jedva je živu glavu spasila kad je pred nemačkim okupatorom htela da sačuva trgovačku radnju, tu se zatekao i pomogao joj je tadašnji predsednik užičke opštine Andrija Mirković. A kad se rat završio, posleratnoj vlasti trn u oku bile su predratne gazde i to su Despotovići osetili na svojoj koži. Kasnije, pošto se to malo primirilo, Kostino trgovačko umeće nije zaboravljeno, poverili su mu da šefuje državnim prodavnicama. Kosana je kao uzorna majka i domaćica brinula o porodici. A kad je Kosta 1994. preminuo nasledila je njegovu penziju i sačuvala gospodstvene manire koje su zajedno negovali.

Kosana Despotović (u vrhu stola) sa potomcima u leto prošle godine, foto iz lične arhive

Ne odriče ih se Kosana ni sada kad se približila stotom rođendanu. Njen najstariji praunuk Aleksandar Tošić, mladi užički istoričar umetnosti i istraživač zavičajne i porodične prošlosti, ponosi se svojom mudrom i vitalnom prabakom:

– Ona se na duboku starost ne osvrće. Proteklih godina ne samo što je sama o sebi kod kuće brinula, već je i putovala kod rodbine u Beograd, Bijeljinu i Ivanjicu. Letos je na Zlatiboru došla ćerki Biljani na 80. rođendan, poklonila joj je uramljenu fotografiju iz 1941. na kojoj je ona drži u naručju na prvom rođendanu. U junu je okupila svoje potomke i upriličila im zajednički ručak, a pri kraju godine s njima proslavila 99. rođendan. Redovno ide kod zubara, frizera, kad izađe iz kuće je uredna, u šivenom kompletu, s tašnom. Od tih navika ne odustaje – priča najstariji praunuk i dodaje:

– Sve zna i prati i sada kad je ušla u stotu: ko je od nas gde otišao, šta se događa, vodi računa o kući, dvorištu. Njena duboka starost je aktivna. Ipak, kad joj šta zatreba uz nju su ćerka Biljana, sin Slobodan i snaha Vukica. Nana Kosana je umerena u svemu, a jede što voli, dobro posoli i začini. Sačuvala je vedar duh, drži do svog stila i stava. Kad smo joj, recimo, nedavno kupovali šetalicu, da se lakše kreće, tražila je da ne bude bilo kakva nego u boji trpezarije i drugog nameštaja. Našli smo i kupili takvu.
Kosana nam je pre neku godinu rekla da je na “Politiku“ navikla, te da u njoj najradije čita dodatak “Magazin“ kao i napise s temama iz užičkog kraja. Tada je isecala i čuvala omiljene tekstove.

Sada ona pozne svoje godine dostojanstveno nosi, čuva sećanja i životne vrednosti. Lepo obučena, ofarbane kose, a kremu “nivea“ koristi otkad za nju zna. Ne odriče se ni “Politike“, od koje je mlađa 17 godina.

(Objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *