Koštunići, selo bez sokaka

Gornji Milanovac – Ako je sokak seoski zemljani put kojim se, u tri od četiri godišnja doba, ne može proći suve obuće – a tako i jeste – onda su, sinoć, Koštunići pod Ravnom gorom „ispratili u istoriju” poslednji svoj sokak.

Najstariji u selu otvaraju put za decu i unuke (Foto B. Lomović)
Najstariji u selu otvaraju put za decu i unuke (Foto B. Lomović)

Dok je mašina „finišer” pokrivala asfaltom preostale kvadrate povaljanog tucanika u zaseoku Mirkovići, Koštunićani su zatezali crvenu pantljiku preko još vrućeg kolovoza: valjalo je ritualno obeležiti rađanje savremene saobraćajnice, duge 1,2 kilometra i široke četiri metra.

Troje najstarijih žitelja sela, oni koji su ovde decenijama izvlačili noge iz sokačkog gliba, zaveštavaju asfaltni put svojoj deci i unucima, svečano presecajući vrpcu.

Čast je ukazana Dragoslavu Tomoviću (90), Radmili Vesković (84) i Milenku Mirkoviću (86), svi zajedno – 260 godina! Sa osavremenjenim sokacima, brdsko-planinski Koštunići danas imaju 40 kilometara asfalta, najviše u opštini.

Ušao sam u desetu deceniju života, a ovaj put mi je važan; a šta znači za mlade ljude, suvišno je govoriti. Kompanija „Jomil” Jovana Čekovića je, u proteklih pet godina, gradeći fabrike, turističke objekte i puteve, mnogo učinila da u selu ostane više mladih nego što bi ih inače bilo – reče starina Dragoslav.

I ostalo dvoje „sekača vrpce” imalo je šta da kaže. Radmila se radovala što „sad mogu u papučama asfaltom do prodavnice”, a Milenko, čija je kuća kraj novog asfalta, podseti da se, u vreme kiša i snegova, „ovuda nije moglo proći od blata”.

Za asfaltiranje i sve što postavljanju asfalta prethodi, opštinski budžet je odrešio kesu za četiri miliona dinara, a beogradska kompanija „Jomil”, koja je ovde izgradila turističke i proizvodne pogone (prirodna hrana i napici), učestvovala je sa 2,2 miliona.

Politika / B. Lomović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.