Manastir Rujan u svoj svojoj lepoti

Stari manastir Rujan smešten je u ataru sela Vrutci, kod Užica, na desnoj obali istoimenog jezera.

Na osnovu pisanih izvora smatra se da je sagrađen krajem 15. veka i posvećen je svetom Velikomučeniku Georgiju. Poreklo imena Rujan je od biljke ruj, koja raste u dolini reke Đetinje. Po njoj je čitava oblast, kao i manastir dobila ime, Rujno.

Manastir ima poseban značaj za srspku kulturu. U njemu je nastala i radila prva štamparija u Srednjevekovnoj Srbiji. „Rujansko četvorojevanđelje“, smatra se prvom štampanom knjigom na tlu Srbije koja je stvorena upravo u ovom manastiru. Istorija beleži da ju je leta Gospodnjeg 1537. odštampao ovdašnji monah Teodosije, pod voštanicom rezbareći slova, na 250 drvenih ploča.

Jedini potpuni sačuvan primerak Rujanskog Četvorojevanđelja, se nalazi U Nacionalnoj biblioteci u Pragu u sastavu Šafarikove zbirke i ima ukupno 300 listova. Drugi, delimično oštećen primerak, sa 296 listova se čuva u Ruskoj nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu. Narodna biblioteka Srbije je posedovala jedan primerak, ali je on uništen u bombardovanju Beograda, 1941. godine. Samo jedan odlomak, od 92 lista se čuva u muzeju Srpske akademije nauka i umetnosti.

Manastir je duhovno živ i veliki broj vernika dolazi svake nedelje i praznika na bogosluženja.

PressLider / Marina Trmčić

Foto: Slobodan Jovičić

Jedna misao o “Manastir Rujan u svoj svojoj lepoti

  • 16. septembra 2019. at 14:45
    Permalink

    … nalazi se na levoj obali reke Djetinje, odnosno, jezera Vrutci… A ne na desnoj obali !!!?

    Reply

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.