Maturanti bi radije da studiraju nego da rade

Užice – Priča se godinama da su dualno obrazovanje i majstorska znanja pravi način da srednjoškolci lako i brzo dođu do radnog mesta. Ali sadašnji maturanti Užica, grada u kome se po dometima u dualnom obrazovanju i saradnji sa privredom pročula Tehnička škola, radije se ipak opredeljuju za upis na fakultete.

Užička gimnazija, foto: S. Jovičić

Većina vidi ovaj životni put: studije, akademsko zvanje, ozbiljnije godine, pa onda posao – ako ga uopšte nađu s fakultetskom diplomom. S tim što je među užičkim maturantima sada najpopularnije studiranje za lekare.

Takva opredeljenja mladih pokazalo je nedavno istraživanje, koje su u jeku maturantskih priprema za upis na fakultete sprovele Unija studenata Užica (okuplja oko 1.200 visokoškolaca iz ovog grada) i Unija užičkih srednjoškolaca. Ovu anketu, nazvanu “Studiram“, obavili su u pet ovdašnjih srednjih škola: Užičkoj gimnaziji, Medicinskoj školi, Tehničkoj školi, Ekonomskoj školi i Tehničkoj školi “Radoje LJubičić“, obuhvativši oko 600 maturanata.

– Ciljna grupa su nam bili maturanti koji su rado prihvatili da sa nama podele svoje planove i želje nakon završetka srednje škole. Rezultati ankete pokazuju da se 81 odsto ispitanih maturanata odlučilo da nastavi svoje obrazovanje, bilo na višoj školi ili fakultetu. Njih oko 14 odsto izjasnilo se suprotno, dok je pet odsto maturanata u nedoumici – kaže Radovan Novaković, predsednik upravnog odbora Unije studenata Užica.

Oni koji bi da po završetku neke od užičkih srednjih škola upišu fakultet najradije bi to učinili u Beogradu, istraživanje kaže da je takvih 71 odsto od ukupno anketiranih. Znatno manje ih se opredelilo za studije u Novom Sadu ili u svom rodnom gradu. A oko dva odsto ispitanih maturanata rešeno je da svoja znanja proširuje van granica naše zemlje, i to u razvijenim evropskim državama poput Austrije, Nemačke, Velike Britanije.

– Maturanti se interesuju za preko 35 različitih fakulteta i visokih škola. Njihovo najveće interesovanje je za Medicinski fakultet, čak 16 odsto ispitanih maturanata namerava da ga upiše. Sledi, zatim, Filološki fakultet sa oko osam odsto zainteresovanih maturanata, kao i Fakultet organizacionih nauka (oko sedam odsto), dok je za Pedagoški fakultet u Užicu zainteresovano oko šest odsto. Zanimljiv je podatak da se veliki broj maturanata ove godine odlučio za neku visoku školu, među kojima je i Visoka poslovno- tehnička škola strukovnih studija u Užicu – dodaje Novaković.

Već nekoliko poslednjih godina, tradicionalno pred upis na fakultete, Unija studenata Užica u saradnji sa Unijom užičkih srednjoškolaca organizuje i predavanje “Studiram“, po kome je i ova anketa dobila ime.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *