Merenje razvoja čitalačke pismenosti u OŠ „Milica Pavlović“

Čačak – U OŠ „Milica Pavlović“ u utorak, 16. marta, održano je međunarodno testiranje PIRLS – Progress in International Reading Literacy Study

Uzorak u Srbiji čini 170 škola odnosno 5000 učenika. U našoj školi su testiranjem obuhvaćena dva odeljenja četvrtog razreda izabrana od strane Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Fokus je na istraživanju funkcionalne pismenosti tj. sposobnosti učenika da razumeju pročitano i primene informaciju iz datog teksta.

Nosioci PIRLS istraživanja u Srbiji su Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i MPNTR u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za evaluaciju obrazovnih postignuća ‒ IEA iz Amsterdama.

Istraživanje se u Srbiji realizuje prvi put. Pomoću ovog istraživanja meri se efikasnost obrazovanja jedne zemlje, kao i poređenje obrazovnih sistema različitih zemalja, a podaci iz PIRLS-a mogu se koristiti u nacionalnoj obrazovnoj politici.

Koordinator i administrator istraživanja u našoj školi su Dragana Radmilac, pedagog i Goran Milisavljević, pomoćnik direktora.

PR tekst

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.