MILICA ROSIĆ PRED ČAČANSKIM GIMNAZIJALCIMA

Milica Rosić pred čačanskim gimnazijalcima

Kao najlepši primer uzajamnosti književnog rada i čitalačkog prepoznavanja, u čačanskoj Gimnaziji je 7. aprila održan svojevrstan poetski čas posvećen Milici Rosić, dobitnici „Mladog Disaˮ za 2021. godinu. Književno veče „Zadnji pogled u retrovizorˮ uvršćeno je u program 59. Disovog proleća, a osmišljeno je i realizovano na inicijativu Biblioteke i zahvaljujući profesorki srpskog jezika Aleksandri Mišić i učenicama koje su nadahnuto pristupile tumačenju i kazivanju poezije mlade poetese.


Milica Rosić je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, a odnedavno je i sama profesor lazarevačke Gimnazije. Iskreno dirnuta posetom i interesovanjem publike za njenu zbirku, naglasila je da mlade generacije smatra „najvećim blagom i publikom kojoj se njena poezija prvenstveno obraćaˮ. Potom se osvrnula se na doživljaj rada u prosveti i oslobađajuću ulogu umetnosti na mladu ličnost koja se razvija.
Direktor Biblioteke, dr Bogdan Trifunović, upoznao je brojne prisutne srednjoškolce sa istorijatom i misijom Nagrade „Mladi Disˮ, edicijom „Tokoviˮ, manifestacijom Disovo proleće, aktuelnim konkursima za učeničke radove, eseje i debitantsku zbirku.
Učenice drugog razreda Gimnazije Marijana Petronijević, Maša Štavljanin i Milica Leposavić su kazivale poeziju. Maša je takođe odsvirala na klaviru nekoliko muzičkih tema, a Marijana pročitala svoju analizu Miličine poezije. Fokus je stavljen na motive detinjstva i odrastanja, nerazumevanje u porodičnom okruženju, prihvatanje nepravde, ranjivost adolescencije i proces inicijacije u svet odraslih – sve ono sa čime se mladi najneposrednije povezuju.
Završnicu programa su obeležila brojna pitanja publike koju je prvenstveno zanimalo izvorište poetske inspiracije. Milica je govorila o intertekstualnosti, ličnim iskustvima i životnim prekretnicama kao tematskoj osnovi dosadašnjeg opusa.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *