MIODRAG JEŽO PANTELIĆ -JEDAN OD PIONIRA ČAČANSKE KOŠARKE

Miodrag Ježo Pantelić rođen je 16 maja 1927.godine u Čačku od oca Vujice koji je bio obućar u Ljubiću i majke Jelisavete.

. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Čačku. Porodica je živela na nekoliko mesta u gradu, a Miodrag je odrastao u kući narodnog heroja Ratka Mitrovića.

Košarku je počeo da igra odmah posle oslobođenja 1945, kada postaje član Borca. Bio je član ekipe koja je odigrala prvu zvaničnu utakmicu u Kragujevcu. Uporedo sa igranjem za seniore Borca Miodrag Pantelić postao je trener ženske ekipe, koju su činile njegove školske drugarice, koje su na utakmicama redovno navijale za muški tim. Učestvovao je u svim akcijama postavljanja prvih koševa 1945. godine. Učesnik je svih utakmica i turnira koje igrao Borac u to vreme. Miodrag Pantelić bio je i u grupi košarkaša Čačka koja je 1949. osnovala KK Železničar, za koji je igrao i početkom pedesetih godina.

Uporedo sa sportom redovno je studirao. Diplomirao je 1953. hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, doktorirao 1965. na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Boravio je na stručnim usavršavanjima iz oblasti biohemije u Saveznoj Republici Nemačkoj 1964. i u nekadašnjoj Čehoslovačkoj i Mađarskoj 1969. godine. Završio je Specijalističke studije iz sanitarne hemije 1975. godine. Objavio je niz naučnih radova i knjiga.

Predavao je hemiju u čačanskoj Gimnaziji (1953-1958), potom radio u fabrici „CER“ i Tehničko-remontnom zavodu, potom u Institutu za voćarstvo (1961-1971) i tadašnjem Medicinskom centru, da bi potom predavao na Tehničkom fakultetu u Čačku (1976-1992), gde je stekao zvanje redovnog profesora. Bio je i šef katedre i prodekan za nastavu na svom fakultetu. Predavao je predmet hemija sa hemijskom tehnologijom. Bavio se i izučavanjem radioaktivnog materijala i toksikologijom na Farmaceutskom fakultetu, Institutu VMA. Posebno je proučavao stanje i probleme u snabdevanju stanovništva i privrede Čačka vodom. Učestvovao je u izboru lokacije, projektovanju, izgradnji, opremanju i kontroli kvaliteta vode sistema “Rzav“.

Miodrag je oženio Jelicu Drobnjaković, čiji je otac bio oficir Kraljevine Jugoslavije. Dobili su ćerku Draganu, koja je završila farmaciju.

Bio je dobitnik brojnih priznanja: Zlatne značke SFRJ (1985), Oktobarske nagrade Čačka (1994), Decembarske nagrade Čačka (2015). Preminuo je 1. januara 2022. godine. Sahranjen je na groblju u Čačku. 

Tekst:Duško Radišić Lejča

Foto:Arhiva

Tekst je u okviru medijskog projekta,,Čačak sinonim za košarku 2″.

,,Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *