,,MLADI 22,,IZLOŽBA U GALERIJI,,NADEŽDA PETROVIĆ,,

Femme fatale: mit o fatalnoj ženi u slikarstvu poznog XIX veka i njegovi preobražaji

U sredu 27. jula od 18 časova Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ upriličiće u okviru izložbe ,,MLADI ’22“ predavanje pod nazivom Femme fatale: mit o fatalnoj ženi u slikarstvu poznog XIX veka i njegovi preobražaji autorke Isidore Savić, istoričarke umetnosti i kustoskinje Muzeja grada Beograda.
Po rečima I. Savić: ,,Fatalna žena je jedan od centralnih motiva evropske kulture simbolizma. Kao oličenje zavodljive, ali po muškarca opasne žene, femme fatale je prožela maštu brojnih književnih i likovnih stvaralaca krajem XIX i početkom XX veka. Posebno je bila zastupljena u slikarstvu simbolizma, naročito u delu znamenitih evropskih umetnika, poput Franca fon Štuka, Fernana Knofa, Gistava Moroa i drugih, koji su svoju vizuru žene oblikovali u skladu s vodećim socijalnim, kulturnim i rodnim okvirima epohe.“
Na predavanju će biti reči o formiranju mita o femme fatale, s osvrtom na različite strategije likovne reprezentacije fatalne ženskosti, koje su se kretale od (re)interpretacija biblijskih i mitoloških narativa do samosvojnih kreacija umetnika od sredine XIX veka do današnjih dana.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *