Monodrama Radoslava Milenkovića „Naši dani“ na sceni Doma kulture Čačak

Čačak – U petak, 02. oktobra, na Velikoj sceni Doma kulture sa početkom u 20 časova, u organizaciji Minut media Čačak, beogradski glumac Radoslav Milenković izvešče monodramu „Naši dani“.

Foto: Facebook

Tekst ove predstave nastao je dramatizacijom socijalno-kritičkih pesama Vladislava Petkovića Disa i satiričnih pripovedaka Radoja Domanovića, koji je oštro, kritički bespoštedno i duhovito slikao vlast svoga vremena, ogrezlu u korupciji i nasilju.

Domanović je satire pisao za vreme Obrenovića, Dis je pesmu „Naši dani“ napisao za vreme Karađorđevića, a Milenković je premijerno izveo monodramu za vreme socijalizma, konkretno 17. maja 1984. godine.

Radoslav Milenković, glumac i pozorišni reditelj iz Beograda, kompletan je autor monodrame koja je od premijere (Zlatna kolajna publike) do danas izvedena više od 1750 puta, kako na scenama bivše Jugoslavije, tako i u inostranstvu (Moskva, Petrograd, Bazel, Cirih, Baden, Malme, Lund, Geteborg, Halmstad, Budimpešta, Eger…)

„Iako je bio hroničar svoga doba, Radoje Domanović je ocrtao ne samo ljudske odnose i karaktere u srpskom društvu i konkretnoj istorijskoj situaciji, nego i opšte ljudsko i društveno zlo, koje se univerzalno prepoznaje u svakom vremenu. Kroz imaginarno putovanje koje glavni lik preduzima u naporu da se, nakon dugogodišnjeg izgnanstva, vrati u svoju otadžbinu, on se susreće sa predstavnicima vlasti i postaje učesnik i svedok rasula i propasti svih slojeva društva. A najdramatičniju promenu glavni junak doživljava kada se u preispitivanju nacionalnih mitova suočava sa razarajućom istinom koja poništava idealizovanu (i mitomansku) sliku zemlje njegovih predaka. Kombinacijom bravuroznog verbalnog plana i snažne fizičke ekspresije, potpomognute pantomimom, žanrovski oslonjene na raznovrsna sredstva, predstava svojom aktuelnošću i angažovanošću u potpunosti korespondira sa svojim savremenicama tj. našim danima.“

Cena karte je 800 dinara.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *