Na VŠTSS u Čačku gostuju predstavnici Visoke škole iz Splita

Čačak – Na Visokoj školi tehničkih strukovnih studija u Čačku danas i sutra, 25. i 26. septembra gostuju predstavnici parterske škole (Sveučilišni odjel za stručne studije) iz Splita, Hrvatska.

Direktor VŠTSS prof dr Dragan Brajović

Prema rečima direktora škole prof. dr Dragana Brajovića pre nekoliko godina uspostavili su saradnju sa školom koja je veoma bliska po strukturi i studijskim programima kao VŠTSS sa ciljem da se razvije saradnja.

“Saradnja živi već nekoliko godina, tako da smo sada došli do toga da svoje studijske programe usklađujemo sa njihovim studijskim programima, a sve u cilju da možemo da razmenimo, u toj međunarodnoj mobilnosti, studente i profesore, da idu u oba smera i ka Splitu i ka Čačku, što je i osnovna ideja. Evo danas i sutra smo domaćini školi iz Splita koja pripada sveučilištu u Splitu sa idejom da ta saradnja nastavi da traje i da dobije konkretnije oblike. Imamo saradnju sa Tehničkim univerzitetu na Kritu, u Gracu i sa Višom školom kao našom u Mariboru i to su konkretizovane saradnje. Tražićemo nove partnere naročito iz EU jer ta mobilnost studenata i profesora omogućava da naši sudenti po završetku studija lakše nađu posao”, istakao Brajović.

Sleva na desno Tonko Kovačević i Ivan Akrap

Kako je naglasio dr.sc. Tonko Kovačević sa Sveučilišnog odjela za stručne studije iz Splita ovo je jedan pokušaj uspostavljanja što bolje saradnje sa Visokom tehničkom školom u Čačku u smislu razmene nastavnog osoblja, mobilnosti studenata i internaciolizaciji svih studijskih programa.

“Iskustva će se prezentirati kroz dva rada koja su nastala kod nas na fakultetu. Interes studenata za upis kod nas je u zadnje vreme porastao, sve su kvote uvek popunjenje, jer mi i pored redovnih imamo i vanredne student koji studiraju uz rad i program prilagođen njima”, kazao je on.

Pročelnik OSS Split viši predavač Ivan Akrap, rekao je da oni veće nade polažu u praktična, nego u teoretska znanja.

Pročelnik OSS Split viši predavač Ivan Akrap

“Student koji završi studije praktično bi trebao biti spreman za tržište i rad, da ne gubi kod poslodavca na vreme za obuku. Naši student, tako bez problema, pronalaze posao u tehničkoj struci. U ekonomskoj struci konkurencija je veća, studenata je više, kvote su visoke, trebalo bi ih smanjivati. Okrenuli smo se studiju turizma s obzirom da je Dalmacija snažno krenuta trgovini i turizmu. Godišnje oko 50 naših studenata odlazi u inostranstvo jer imamo sardanju sa 10 država. Saradnja sa Visokom školom u Čačku započela je kroz pomoć stručnih radova. Sutra je zakazan okrugli sto gde ćemo se dotaći mobilnosti, prvobitno mobilnost profesora, pa ćemo videti za studente. Ja se nadam da je Split atraktivna destinacija vašim studentima i da bi oni voleli studirati kod nas“, zaključio je Akrap.

Sreda 26.9.2018, AMFITEATAR 111

11: 00 – 11:45 Aktivna metoda korekcije faktora snage, dr.sc. Marko Vukšić, OSS Split
11: 45 – 12:30 Razvoj Internet of Things aplikacija, dr.sc. Tonko Kovačević, Ante Botica student, OSS Split
12:30 – 13:00 Simulacioni model fizičkog sloja bežičnog sistema prenosa, dr Božimir Mišković, profesor, VŠTSS Čačak
13:00 -14:00 Okrugli sto: VŠTSS -OSSS međunarodna saradnja, predlozi i perspektive (SALA 115).

PressLider / Marina T.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *