Na VŠTSS u Čačku otvorena laboratorija za električna merenja

Danas je na Visokoj školi tehničkih strukovnih studija u Čačku svečano otvorena laboratorija za električna merenja, koja se nalazi u objektu pored škole i opremljena je iz sopstvenih sredstava škole i delom iz sredstava Gradske uprave.

Prema rečima prof dr Božimira Miškovića laboratorija je adaptirana kako bi se organizovala kvalitetna i savremena predavanja.

“Ova laboratorija treba da donese unapređenje i osavremenjavanje praktične nastave iz oblasti elektrotehnike, na studijskom programu elektrotehnika i računarstvo. Laboratorija je trenutno opremljena za vežbe iz električnih merenja. To je predmet gde se stiču znanja o principima rada instrumenata, rukovanju mernom opremom i osnovnim mernim metodama. Pored postojećih mernih analognih i digitalnih sredstava i pribora nabavljeno je dosta savremene merne opreme. Mislim da imao dovoljno kvalitetne opreme za paralelni rad više grupa studenata, a da te grupe čine 2 do 3 studenta. Na taj način studenti se najviše angažuju i pokazuju veliko interesovanje za rad. Nameravamo da ovaj prostor koristimo i za vežbe iz srodnih predmeta na specijalističkim i master studijama”, rekao je Mišković dodajući da studenti treba da imaju labaratoriju “otvorenih vrata” gde mogu nešto praktično da istražuju, ispituju, mere…

Profesor dr Božimir Mišković

On je dodao da je prednost digitalne opreme to što može da memoriše rezultat merenja, da se povezuje sa računarskom opremom, te se tako otvara prostor za dalje opremanje i rad.

Ilija Ječmenica

Student VŠTSS, Ilija Ječmenica, koji se angažovao oko nabavke i postavljanja zaštitnog znaka laboratorije “Teslinog kalema” istakao je značaj jedne ovakve laboratorije za studente.

“Svaka laboratorija koja je dobro opremljena veoma je značajna za studente. Mi se već formiramo kada završimo ovu školu da možemo da se zaposlimo. Istakao bih činjenicu da su u opremanju ove laboratorije veliko učešće imali studenti i da su kroz taj rad naučili dosta toga praktično. Svaki student, koji bude radio u ovakvoj laboratoriji, lako će se uklopiti u firmi kada dobije posao. Zovemo je još i pamatna laboratorija, jer mobilnim telefonom kontrolišemo svetla, utičnice i druge uređaje. Ona je i solarno čista pa koristimo solarne panele tako da, ukoliko dođe do nestanka struje, neće se prekinuti rad kada studenti vrše merenja. Ono što je naš ponos to su dva “Teslina kalema” napona 200 000 volti čija varnica dostiže pola metra “, rekao je Ječmenica ističući da je od velike važnosti to što studenti ulažu svoja znanja i što su veoma zadovoljni otvaranjem laboratorije.

Direktor VŠTSS Dragan Brajović

Prema rečima direktora VŠTSS škole, profesora dr Dragana Brajovića, škola je u prvi plan stavila izradu laboratorija, ulaganje znanja i sredstava kako bi studenti bili zadovoljni.

“Visoka škola ima više laboratorija, kao i tri računarska kabineta, od kojih je jedan, laboratorija za engleski jezik, otvoren za Dan studenata. Uz veliki rad, kojim su znatno smanjeni troškovi, uložena su i značajna sredstva. Ukupna vrednost opremanja laboratorije iznosi 3 miliona dinara. Mi ne žalimo novac, odrekli smo se plata i drugih prilagodnosti kako bi studenti dobili jednu ovakvu laboratoriju. Merni stolovi urađeni su sredstvima opštine iz konkursa dodele sredstava Udruženjima studenata u iznosu od 200.000 dinara. Taj projekat su prošle godine uradili naši studenti. Uz veliku podršku uprave škole izvršena je sanacija dela zgrade i adaptacija prostora i naravno uložena velika sredstva za savremenu mernu opremu i merni pribor. Smatram da smo na dobrom putu da studenti iz naše škole izađu sa diplomama i znanjem koje mogu primeniti u nekim firmama. Studenti su uložili svoj veliki rad, inicijativu i inovativnost i to je jedan kvalitet i veliki pomak u radu škole“, kazao je Brajović.

PressLider / Marina Trmčić

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *