NAGRADA ,,MLADI DIS,,ALEKSI KRSTIĆU

Nagrada „Mladi Dis” Aleksi Krstiću

Na ovogodišnji konkurs za Nagradu „Mladi Dis” pristiglo je šezdeset četiri rukopisa. Žiri u sastavu Sonja Veselinović, predsednica, Maša Seničić i Branislav Živanović, pažljivo je pročitao rukopise i nakon detaljnog razmatranja odlučio da u najuži izbor uvrsti tri rukopisa: rukopis pod naslovom Odsustvo pulsa (šifra „Horizont”); rukopis Sram pri izgovoru umlauta (šifra „Jastučnicaˮ) i Dečaci istočnog bloka (šifra „Neonsko svetlo”). Žiri je jednoglasno doneo odluku da Nagradu „Mladi Dis” za 2022. godinu dobije pesnička zbirka pod šifrom „Neonsko svetlo”, čiji je autor Aleksa Krstić.
Nagrađeni rukopis okuplja pesme ispisane pretežno narativnom tehnikom, koje suptilno, slikovito i jezički sugestivno beleže urbano iskustvo senzibilnog posmatrača sa pozicije margine. Na nepretenciozan i depatetizovan način lirsko ja progovara o iskustvu pojedinca, propitujući međuljudske, pre svega maskuline relacije, izloženost emocionalnim napetostima, ispoljavanju ranjivosti, čulnim izazovima i telesnim manifestacijama žuđene i često nemoguće bliskosti, dok rukopis podstiče tip maskuline osećajnosti i osetljivosti prema seksualnoj razlici, odnosno svest o drugosti u savremenom društvu. Reč je o stilski ujednačenom i formalno kompaktnom rukopisu, koji ubedljivo i sa varljivom lakoćom, sofisticiranom ironijom i nijansiranim humorom komunicira i koketira na intimnom i društvenom nivou. Osim što upućuje na sfere kinematografije, likovnih umetnosti, fotografije, muzike, literature, svedena sintaksa u dinamičnom ritmu promišljeno i vešto raspolaže korporativnim jezikom brendova u kombinaciji sa urbanim žargonom, pri čemu se amblematika kontrakulture ispoljava kao trop moderniteta.
Žiri pohvaljuje i druga dva rukopisa iz najužeg izbora, posebno rukopis Odsustvo pulsa kao duhovit i igriv, bogate slikovnosti, sa inovativnim rodnim i autopoetičkim propitivanjima, koji se uz nagrađenu zbirku najviše izdvojio uspelim ostvarenjima i zrelošću.

Beograd, 8. maj 2022. Sonja Veselinović
Maša Seničić
Branislav Živanović

Aleksa Krstić rođen je 31.12.1996. godine u Aleksincu, osnovnu školu i gimnaziju završio u Sokobanji. Diplomirao je međunarodne odnose na Američkom univerzitetu u Bugarskoj, zatim i master studije Ljudski resursi i međunarodni menadžment na Univerzitetu u Aberdinu. Objavio je poeziju u zborniku Rukopisi 45 i na portalima Strane, Astronaut, čovjek-časopis. Pohađao je radionicu kreativnog pisanja Zvonka Karanovića. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *