Najčudniji sportovi u kojima se takmičilo na Olimpijskim igrama

Prve Olimpijske igre održane su još davne 1896.godine. Njihov tvorac, Francuz Pjer de Kubertin, bio je inspirisan antičkom Grčkom i pozvao je sve mlade da se okupe u Atini. Od tada počinju polako da se utemeljuju olimpijske discipline od kojih su se neke održale kao tradicionalne i do danas, ali postojale su i neke koje su ukinute, ili zamenjene novim. Evo nekih od najčudnijih sportova u kojima se takmičilo na OI.

Foto: wikipedia
Foto: wikipedia

Kabadi

Ovaj sport je bio nalik timskom rvanju. Bio je najpoznatiji sport u Bangladešu, a od 1972.godine i službeno je postala nacionalna igra ove zemlje. Godine 1936. Predstavljen je na olimpijskim igrama. Pravila ove igre su da protivnik pokuša da dodirne protivnika i povuče se na svoj deo terena, dok je posao odbrambenih igrača da spreče dodirivanje svojih članova ili da ga sruše igrača prilikom povlačenja na svoj deo terena.

Povlačenje konopca

Ovaj sport nam je poznat, ako ništa sa časova fizičkog iz osnovne škole. Ali ovo bila i olimpijska disciplina u periodu od 1900. do 1920.godine. Prvi osvajač zlatne medalje u ovom sportu bio je iz Švedske, a poslednja reprezentacija Ujedinjenog Kraljevstva. Ova verzija se vremenom menjala tako da je od pojedinačnih igrača prešla na timsko povlačenje konopca. Svaki tim se sastojao od osam igrača, a pobednik je onaj ko uspe povući protivničku ekipu najmanje 1,8 metara.

12-satna vožnja biciklom

Foto:Freeimages/Philip Collier
Foto:Freeimages/Philip Collier

Prvi put se pojavio kao sport 1896.godine kada je osam biciklista vozilo rutu od od pet časova ujutru do pet časova popodne. Pobednik je bio Adolf Šmal iz Austrije , prešavši 290 km. Pored njega je samo još jedan takmičar zavrsio trku.

Gađanje živih golubova

Ova disciplina, koju su nazivali i „krvava“, održana je samo jednom na OI u Parizu 1900.godine. tada je ubijeno oko 300 ptica, a organizatori su shvatili da ovo ne može biti sportska disciplina.

Penjanje po konopcu

Službeni olimpijski sport bila je od 1896.godine. Ubrzo je ukinut najviše zbog male zainteresovanosti učesnika jer jezahtevao veliku spremnost. Već od 1932.godine nije bio u sastavu olimpijskih sportova.

Štapovanje

Ovaj sport poznat je jos pod nazivom „La canne“. Potiče iz Fancuske i jako je sličan mačevanju, a glavna razlika je što je umesto mača koristi štap. Na OI pojavila se 1924.godine.

Dvoboj pištoljima

Foto:Freeimages/Roger Kirby
Foto:Freeimages/Roger Kirby

Iako vuči pomalo zastrašujuće, ovaj sport se našao na Olimpijskim igrama od 1906. do 1912.godine. ipak, ovde nisu učestvovala dva živa čoveka. Učesnici su pucali u lutku obučenu u odelo, a na grudima je imala metu koju su takmičari gađali.

Mahanje čunjevima

Čunjevi za kuglanje bili su glavni rekviziti ovog sporta, koji inače podseća na ritmičku gimnastiku. Na OI pojavio se 1904. a sledeći put tek 1932.godine. čunjevi prilikom mahanja nisu smeli da ispadnu iz ruke, a najveći broj poena nosila je koreografija.

Hokej na rošulama

Ovaj sport debitovao je na OI u Barseloni 1992. Ovaj sport mogao se igrati na svim podlogama na kojima su se mogle voziti rošule, a uz rošule koriste se pak i loptica kao i u standardnom hokeju.

Plivanje sa preponama

Ovaj sport se pojavio 1900.godine kada su Olimpijske igre bile na svojim počecima. Te godine u Parizu igrala se ova disciplina u kojoj su na plivačkoj stazi bile postavljene prepone, a pored njih takmičari su morali da se bore i protiv struja reke Sene u kojoj se takmičenje održavalo.

Izvor: Danas / Marijana Blagojević

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.