NASTAVAK VAŽNIH PROJEKATA U OVČARSKO KABLARSKOJ KLISURI

НАСТАВАК ВАЖНИХ ПРОЈЕКАТА У ОВЧАРСКО КАБЛАРСКОЈ КЛИСУРИ

Након прве године радова на ревитализацији,
Овчар Бања спремна дочекује туристичко лето

Као део шире иницијативе председнице Владе у сврху развоја заштићених подручја у Србији, данас се састала међуресорна Владина радна група за уређење и развој Овчарско кабларске клисуре, како би на редовној седници испратила реализацију приоритетних пројеката на овом подручју. Састанку су поред локалних самоуправа Чачка и Лучана, присуствовали представници Кабинета председнице Владе, министарстава из ресора туризма, екологије, инфраструктуре, Управе за шуме, ЈП Путеви, КУЈУ, ЈВП Србијаводе и Завод за заштиту природе.

Пројекти из области туризма, животне средине и инфраструктуре, имају за циљ максимално уређење и промоцију овог предела изузетних одлика који је деценијама био запостављен, без значајнијих улагања у последњих 60 година. Растерећењем саобраћаја и загађења, улагањем државе у развој, постаће природна оаза за туристе свих профила – авантуристичког, здравственог и духовног.

На радној групи, констатован је успешан завршетак приоритетних пројеката из прве фазе, међу којима су: реконструкција железничке станице, пристаниште на језеру Међувршје, Природњачки центар у Овчар бањи, приступна саобраћајница ка Каблару и остали инфраструктурни пројекти. Кабинет председнице Владе у сарадњи са ресорним институцијама је идентификовао листу пројеката из друге фазе, од којих су поред кључних саобраћајница и мостова, најзначајнији:

  • Капитални пројекат измуљавања и ремедијације језера Међувршје –у склопу билатералног споразума Влада Мађарске и Србије у области инфраструктурних пројеката, по узору на језеро Балатон у Мађарској;

  • Први стаклени видиковац у Србији на Каблару са визитор центром, у складу са највишим критеријумима заштите природе, амбијентално уклопљен у крајолик;

  • РХ ЦЕНТАР у Овчар бањи (у склопу Опште болнице Чачак) који ће вратити некадашњи значај и сјај овог лечилишта, још из времена старих Римљана;

  • Први еколошки катамаран у Србији, за крстарења језером Међувршје и обиласке средњoвековних манастира Српске Свете Горе.

Кроз интегрални развој Овчарско Кабларске клисуре, реализује се и системска обнова Овчар Бање, у складу са условима заштите животне средине, како би се љубитељима природе омогућио приступ и разнолик садржај за квалитетно проведено време. Значај ових пројеката огледаће се у туристичком развоју подручја, повећање броја посетилаца и ноћења, што ће помоћи да се Овчарско кабларска клисура позиционира на светској мапи најинтересантнијих паркова природе.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.