Nova postavka „Užička republika” spojila četnike i partizane

 

Užice – U tri oveće prostorije na spratu prve zgrade Narodnog muzeja u Užicu, gde je decenijama bila postavka o Užičkoj republici i partizanskom Vrhovnom štabu, sada su, jedna uz drugu, postavljene ratne zastave, uniforme, kape, oružje, lične stvari četnika i partizana. Ponovo je to muzejska priča o Užičkoj republici, ali gledana novim istorijskim očima, iz ugla ovog vremena.

Radivoje Papić pored izloženih eksponata (Foto S. Jovičić)
Radivoje Papić pored izloženih eksponata (Foto S. Jovičić)

Sada su tu, recimo, uniforme različitih vojski, ne samo partizanske. Pored torbice komesara partizana Alekse Dejovića u blizini je izložena slična komandanta ravnogorske garde Nikole Kalabića. S jedne strane je puška ručno pravljena za ravnogorce u Ribaševini, a na susednom zidu „puška partizanka” na čijem kundaku je urezana petokraka i krupnim slovima „Tito”. Pod staklom u jednoj vitrini stoji crna četnička šubara, u drugoj je vatrogasni šlem s crvenom petokrakom. Zapisi, dokumenti, eksponati iz obe vojske, drukčija svedočanstva nego nekadašnja o prvoj ratnoj godini. Jedino je Titova radna soba u ovom prostoru, s velikim njegovim portretom i radnim stolom, uglavnom zadržala nekadašnji izgled.

Spojeni su tako četnici i partizani, kokarda i petokraka, na novoj postavci „Užička republika 1941” u Narodnom muzeju čije je otvaranje bilo sinoć povodom 75 godina Užičke republike, 70 godina ovog muzeja i oktobarskih svečanosti. Država je preko Ministarstva kulture finansirala ovu postavku izdvojivši u prošloj i ovoj godini ukupno tri miliona dinara.

Autor „Užičke republike 1941” je muzejski savetnik istoričar Radivoje Papić, uz koautorstvo koleginice iz užičkog muzeja Stanojke Milivojević na manjem delu postavke, a recenzent tematskog plana je prof. dr Milan Ristović sa katedre za istoriju beogradskog Filozofskog fakulteta. U oblikovanju ideje ranije su učestvovali i kustosi istoričari ovog muzeja koji su sada u penziji.

– Zamisao je da što realnije, bez ideološke ostrašćenosti, prikažemo vreme i događaje iz perioda Užičke republike. Zato je na ovoj postavci oko 70 odsto materijala u znaku partizanskog pokreta, jer su partizani te jeseni bili u Užicu i njihov tadašnji doprinos u organizaciji života i rada, širenju ustanka i antifašističke borbe je istorijski potvrđen. A osim partizanskog prikazali smo i ravnogorski pokret, koji je takođe ostavio pečat u stvaranju slobodne teritorije koja će kasnije biti nazvana Užička republika – kaže za naš list Radivoje Papić i to ilustruje:

– Četnici su zajedno s partizanima 1941. godine napadali gradove Šabac, Milanovac, Čačak, Kraljevo, bili prvi oslobodioci Loznice. Ugroženi dejstvom oslobodilačkih pokreta, Nemci su Užice septembra te godine predali četnicima vojvode Javorca i Radomira Đekića, koji su u gradu bili od 21. do 24. tog meseca. Odupirali su se da u grad uđu i partizani, pregovori nisu dali rezultat, pa tek kad su viđeniji Užičani pozvali da se ne proliva bratska krv, četnici su se povukli i partizani ušli.

Užice je bilo bitno zbog postojanja fabrike oružja i municije, te filijale Narodne banke. Kasnije, posle pregovora Tita i Draže u Struganiku i Brajićima, bila je u gradu dozvoljena sloboda kretanja za obe vojske. No, oružani sukobi partizana i četnika započeti 1. novembra napadom četnika na Užice omogućili su Nemcima nesmetanu pripremu ofanzive na Užičku republiku. U toj ofanzivi krajem novembra proterali su Tita i partizane ka Sandžaku, a ubrzo zatim izvršili i napad na Ravnu goru kad je Draža jedva izbegao zarobljavanje. Ovakva postavka se na svemu tome zasniva – ističe Papić, dodajući da je sav izloženi materijal iz zbirki užičkog muzeja.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *