NOVO LICE OVČAR BANJE

NOVO LICE OVČAR BANjE
Izmuljavanje jezera Međuvršje,
Prirodnjački centar i Rehabilitacioni centar u Ovčar banji

Beograd, 1. jun 2022. – Danas se sastala međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko kablarske klisure, kako bi na redovnoj sednici ispratila realizaciju prioritetnih projekata na ovom području. Sastanku su pored lokalnih samouprava Čačka i Lučana, prisustvovali predstavnici Kabineta predsednice Vlade, ministarstava iz resora turizma, ekologije, infrastrukture, Uprave za šume, JP Putevi, KUJU, JVP Srbijavode i Zavod za zaštitu prirode.

Jedan od najznačajnih projekta sa aspekta održivosti je kapitalni projekat izmuljavanja i remedijacije jezera Međuvršje koji se realizuje u sklopu bilateralnog sporazuma Vlade Mađarske i Vlade Republike Srbije u oblasti infrastrukturnih projekata. U toku juna se očekuje dolazak stručnjaka koje je mađarska strana angažovala za realizaciju ovog projekta. Ovaj projekat ima višestruki značaj pre svega za zaštitu od poplava, poboljšanje biodiverziteta, ali i za proizvodnju energije. Dogovoreno je da uskoro kreće i redovno čišćenje trave i trske na jezeru.
Izgradnja Rehabilitacionog centra u Ovčar banji (u sklopu Opšte bolnice Čačak), Prirodnjačkog centra, staklenog vidikovca na Kablaru, kao i nabavka ekološkog katamarana (za krstarenja jezerom Međuvršje i obilaske srednjovekovnih manastira Srpske Svete Gore), će pomoći razvoju zdravstvenog i ekološkog turizma, kao i i ekonomskom osnaživanju lokalnog stanovništva. Na sastanku su dogovorene i aktivnosti za sanaciju visećih pešačkih mostova, izgradnju ulaznih kapija u predeo posebnih odlika, pristupnih saobraćajnica i mostova na području Ovčar banje – na teritoriji opštine Lučani i grada Čačaka.
U toku je uspostavljanje turističkog brenda područja, u skladu sa novim vizuelnim identitetom Srbije kao turističke destinacije. Na amfiteatru u Ovčar Banji, tokom letnje sezone biće organizovan širok spektar popularnih, klasičnih i duhovnih programa.
Vlada Republika Srbije zajedno sa Gradom Čačkom i svim nadležnim institucijama, nastaviće sa praćenjem i realizacijom aktivnosti, kako bi osigurali kontituirano sprovođenje svih projekata, a u najboljem interesu kako pojedinca, tako i cele zajednice.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *