OBELEŽEN DAN GRADSKE BIBLIOTEKE

Место за душу – културни стожер заједнице

Дан установе и 176 година библиотечке традиције у Чачку Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” обележила је у понедељак, 11. марта. Датум рођења песника (10. март 1880) чија поезија живи вечно „изван сваког зла” повод је окупљања библиотекара и читалаца који су понели признања највернијих у претходној години. У оквиру прославе Дана Библиотеке, у спомен на великог Диса, у чачанској Библиотеци сваког марта се застане и осврне на досадашње изазове и достигнућа установе која носи његово име, те су се том приликом присутнима обратили др Богдан Трифуновић, директор установе, и Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка за област друштвених делатности. Такође, у Галерији библиотеке отворена је изложба „Звуком писаће машине”, док је глумац Владимир Јоцовић упечатљивом драмском интерпретацијом употпунио овај догађај.

Да ретроспектива може бити у перспективи дочарао је др Богдан Трифуновић. Презентацијом је приказао само део садржаја који је Библиотека пружила суграђанима, али и свима онима који су при доласку у наш град у памћење уцртали једно место којем ће се враћати. Присутни су имали прилике да чују о достигнућима на пољу примарне библиотечке и програмско-издавачке делатности установе, али и о реализованим конференцијма, семинарима, радионицама и др. Он је, између осталог, нагласио да је „библиотека место које окупља локалну заједницу, али да се запослени у Градској библиотеци Чачак труде да ова установа изађе из традиционално постављених оквира у којима се библиотека сматра само местом где се позајмљују књиге, и тежи да буде простор у ком се проводи слободно време на квалитетан начин, где се учи и информише”.

Мирослав Петковић се осврнуо на претходну годину у којој је Чачак био прва национална престоница културе нагласивши да је садржајима, у чијој су реализацији учествовале неколике установе културе, а међу њима и чачанска Библиотека, присуствовало преко триста хиљада људи. Он је додао да „гостовања бројних књижевника, глумаца, сликара, музичара, нису била само посећена већ су оставила дубок траг у култури овог града и тако постала легат за будућност”.

Програм обележавања Дана Библиотеке обухватио је и отварање изложбе „Звуком писаће машинеˮ, аутора Тање Вуковић и Ирене Планинчић, док дизајн плаката потписује Владимир Симић. Намера је била да се поставком прикаже кратка историја настанка њеног величанства – писаће машине – који се везује за почетак 19. века, али и да подсети ко је све користио ове несвакидашње справе које су на почетку имале и симболичне називе „Клавир који пишеˮ или „Типкајући писацˮ. Поред плаката који су изложени у простору Галерије, постављене су и писаће машине које су у власништву установе. Оне нису биле само алати за рад, стварање, приватну коренсподенцију, оне су запараво постале део живота оних који су брижљиво производили читаве музичке партитуре на њима, обликујући мисли у реченице, кројећи одлуке које су мењале свет и историју.

Драмском интерпретацијом глумац Владимир Јоцовић дочарао је одломке текста „Четкица, виолончело и писаћа машинаˮ Горана Петровића, којим је дат омаж на свет недавно преминулог академика, мајстора речи који је припадао оној генерацији стваралаца која је користила писаћу машину и знала да је вешто удене у своје приче.

Дан Библиотеке био је прилика и да се подсети на то да срж сваке установе чине управо људи. Милица Стовраг је дуги низ година као књижничар у више места у Моравичком округу са осмехом дочекивала и испраћала кориснике, а у Градску библиотеку Чачак је дошла пре 27 година и крајем јанура ове године отишла у заслужену пензију након четири деценије преданог рада. Свечано и достојанствено запослени су се поздравили са колегинцом Милицом Мимом Стовраг, док јој је директор Библиотеке уручио пригодни дар поводом одласка у пензију.

Традицинално се за Дан Библиотеке уручују захвалнице највернијим корисницима и сарадницима, а од ове године уведена је новина – осим члановима два најфрекветнија одељења, за одрасле и за децу и младе, захвалнице су добили и корисници других одељења, а централној згради Библиотеке признања су додељена и читаоцима из огранака. Библиотекари су уручили захвалнице: Ђорђу Вујанићу и Мирјани Маринковић (Позајмно одељење за одрасле), Радошу Ружичићу и Ивани Радуловић (Одељење за децу и младе), Бруну Радовановићу (Одељење стране књиге), Лидији Ниџовић (Одељење стручне књиге и референсне збирке), Владимиру Димитријевићу (Завичајно одељење), Благоју Радивојевићу (Одељење периодике), Дуњи Ерић, Невени Николић и Страхињи Николићу (Мрчајевци), Вањи Пауновић и Слађани Ђоловић (Пријевор), Мирјани Живковић, Јани Дробњак и  Зорици Ђаковић (Заблаће), као и Андријани Ристовић и Милки Сташевић (Прељина).

Програм обележавања Дана установе водила је библиотекар Тања Вуковић.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *