Objavljen „Glas biblioteke“ broj 25

Čačak – Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” na kraju 2020. godine obeležava mali ali važan jubilej za ustanovu – objavljivanje 25. broja časopisa za bibliotekarstvo Glas biblioteke.

Zaposleni u Biblioteci, na čelu sa tadašnjim direktorom i prvim urednikom časopisa Ljubomirom Markovićem, pokrenuli su novi časopis 1988. godine, čime su obeležili 140 godina od osnivanja prvog Čitališta u Čačku. Zahvaljujući saradnicima, članovima redakcije i posvećenim urednicima, a do 2016. godine to su još bili Marija Orbović i Danica Otašević, čačanska Biblioteka je postala ugledan izdavač periodične publikacije koji, vodeći se najvišim standardima za objavljivanje stručne periodike, doprinosi razvoju i promociji bibliotečko-informacione delatnosti.

Od samih početaka okrenut aktuelnim stručnim temama, zagledan u budućnost profesije, Glas biblioteke nije zanemario istraživanja koja zadiru u kulturnu istoriju Čačka i zavičajnost. I 25. broj odaje dug toj tradiciji, naročito zbog činjenice da je u njemu objavljen opširan prilog glavnog i odgovornog urednika Bogdana Trifunovića o istorijatu korišćenja prostora i zgrada za Čitalište, Čitaonicu, Knjižnicu i Biblioteku u Čačku od 1860. godine do početka 21. veka. Zato korice ovog broja, koji je znalački uredio akademski grafičar Zoran Jureš, krasi slika nove zgrade Biblioteke u Sinđelićevoj ulici, u koju se ustanova uselila 2019. godine.

Vredni i zanimljivi članci 25. broja časopisa posvećeni su različitim stručnim temama. Članak o sadržini prethodna 24 broja časopisa Glas biblioteke potpisuje Tamara Janković. Marijana Matović daje prikaz prastare biblioteke Univerziteta u Fesu u Maroku, a čačanske bibliotekarke Nataša Krivačević Popović i Marijana Lazić pišu o doživljaju 85. IFLA kongresa održanog u Atini u avgustu 2019. godine. Prikaz zavičajnog lista „Ujedinjenje” dao je Mirko Drmanac, dok je o „Vukovcu” pisala Tamara Janković. U okviru rubrike rezervisane za predstavljanje aktuelne stručne literature članke su objavili Jelena Vitezović i Nikola Peulić. Tradicionalno, i ovaj broj zatvara tekuća čačanska bibliografija izdavačke i štamparske produkcije za 2018. godinu koju je uradila Tijana Bežanić.

Promocija novog broja Glasa biblioteke biće upriličena tokom trajanja manifestacije „Štampana reč” u 2021. godini, u skladu sa epidemiološkom situacijom. Do tada će primerci časopisa pronaći svoj put do biblioteka i čitalaca u Srbiji i inostranstvu, uključujući i elektronsko izdanje koje će uskoro biti objavljeno na veb-sajtu Gradske biblioteke Čačak.

PressLider / Biblioteka Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *