Objavljen kalendar za NAREDNU ŠKOLSKU GODINU: Časovi počinju 1. septembra, modeli nastave zavisiće od škole

OSNOVCI će u narednoj školskoj godini imati četiri raspusta – jesenji, zimski, prolećni i letnji, dok će srednjoškolci imati tri – zimski, prolećni i letnji, predviđeno je školskim kalendarom Ministarstva prosvete za narednu školsku godinu.

Ilustracija: Depositphotos/ Oksun70

Prvo polugodište počinje u utorak 1. septembra, a završava se 29. januara, dok drugo počinje 17. februara, a završava se za učenike osmog razreda u petak 4. juna, a za učenike od prvog do sedmog razreda 18. juna.

Jesenji raspust počinje 11. novembra i završava se u petak 13. novembra, ali se naslanja na vikend te će tako đaci imati pauzu od pet dana.

Zimski raspust ima dva dela – prvi deo počinje u četvrtak 31. decembra 2020. godine i završava se 8. Januara, a drugi deo

počinje u ponedeljak 1. februara, a završava se u utorak 16. februara 2021. godine.
Prolećni raspust počinje u petak 30. aprila, a završava se u petak 7. maja, te će sa vikendima osnovci imati desetodnevnu pauzu.
Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit 26. i 27. marta, a završni ispit 21., 22. i 23. juna.

Učenici srednjih škola neće imati jesenji raspust, već smao zimski, letnji I prolećni.

Ðaci u Vojvodini tradicionalno prvo polugodište završavaju ranije, ove godine to je 23. decembra, a u klupe se vraćaju 18. januara 2021.

Inače, ministarstvo je napravilo plan kako će izgledati škola od jeseni, po kome bi osnovci od prvog do četvrtog razreda trebalo da idu u školu ili sve vreme ili po modelu – tri nedelje škola, jedna nedelja onlajn nastava. S druge strane, đaci od petog do osmog razreda, kao i srednjoškolci, najverovatnije će ići dve nedelje u školu, a dve nedelje pratiti nastavu na daljinu.

– Nemaju sve škole iste kapacitete i ne može se u svim školama primenjivati isti model. Mlađa deca ne mogu sama ostajati kod kuće, pa se ide na to da im se omogući da što više nastavnih sati provedu u školi. U nekim školama biće moguće da se nastava organizuje tako da u potpunosti budu u školi, uz poštovanje bezbednosnih mera i ograničenja da na četiri kvadrata bude jedan učenik, a u drugim školama, koje pre svega imaju mnogo đaka i rade u dve smene, ići će se na to da tri nedelje đaci od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a nedelju dana prate nastavu od kuće – objasnio je ministar Mladen Šarčević.

Zbog korone moguća odstupanja

U novom Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada zadržana je odredba da je moguće odstupanje do pet odsto u broju realizovanih nastavnih dana, u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće da škole ispune predviđeni godišnji fond časova.

Novosti

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.