Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope

Gornji Milanovac – U sredu 26. aprila 2017. godine u 18 sati, u Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, biće predstavljen četvrti tom publikacije Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope.

Ovaj dalekosežni projekat Muzeja, realizuje se već godinama uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja a u početku bilo je planirano objavljivanje tri toma. Pokazalo se da je građa o dinastiji Obrenović izuzetno bogata i neistražena, i da će se verovatno realizovati i peti tom.

Četvrti tom stručne kataloške publikacije, predstaviće dr Suzana Rajić, dr Igor Borozan, jedan od recenzenata i Aleksandar Marušić. Ovaj broj, sadrži 12 radova eminentnih stručnjaka, koji su predstavili zbirke svojih ustanova ili se baavili do sada neobrađivanim manastirskim riznicama. Predstavili su se: Istorijski muzej Srbije, Istorijski arhiv Šumadije iz Kragujevca, Muzej grada Beograda, Narodni muzej iz Niša, čačanski muzej predstavio je riznice miokovačke i brusničke crkve, a svoju zbirku dokumenata predstavio je i Međuopštinski istorijski arhiv iz Čačka. Zbirku fotografija predstavio je Muzej primenjene umetnosti iz Beograda, a o svojoj zbirci, govorio je i Muzej u Aranđelovcu. Manastirske riznice predstavio je Vuk Dautović, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, a inostrane zbirke predstavljene su kroz radove o javnim zbirkama Beča, potom o zbirci u Ivanki i Bijaricu, kao i o portretu kneza Miloša, koji se čuva u Nacionalnoj galeriji u Ljubljani.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.