Održan okrugli sto na temu „Novi obrazovni profil-modni krojač po dualnom obrazovanju u Čačku“

Čačak – Danas je u sali Gradskog veća održan okrugli sto na temu novog obrazovnog profila-modni krojač po dualnom obrazovanju u Čačku u organizaciji grada Čačka i PKS-Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga. Organizaciju su podržali Mašinsko-saobraćajna škola Čačak i kompanije TIFFANY Production i P.S. Fashion Desing.

Marketing menadžer kompanije Tiffany Tamara Karapandžić

„Drago mi je što možemo da ispratimo ovaj projekat dualnog obrazovanja koji je vrlo uspešno zaživeo u poslednje dve godine. Kompanija Tiffany je veoma zadovoljna sa ovim što je do sada urađeno i smatram se da ćemo u budućem vremenskom periodu moći da postignemo mnogo više uz adekvatnu podršku. Kompanija Tiffany na praksi trenutno ima osam učenika iz prve godine, prva generacija smera modnog krojača, a zatim smo u drugoj godini dobili novih osam. Njihove obaveze su da budu na praksi u firmi. Prva godina praksu obavlja u školi, već sledeće godine će doći u firmu. Deca su pokazala entuzijazam i želju za napredovanjem i učenjem. Kompanija im je obezbedila adekvatne uslove, čista i ispravna radna mesta i instruktore sa radnim iskustvom, kao i troškove osiguranja i toplog obroka i kompanija Tiffany plaća rad učenicima koji su na praksi“, rekla je Tamara Karapandžić, marketing menadžer kompanije Tiffany.

Ivan Radovanović ispred kompanije P.S smatra da je dualno obrazovanje odlična osnova za dalji razvoj tih kadrova i da je to što se upoznaju sa proizvodnjom odlično kako bi se dalje razvijali u poslovima modelara, tehnologa…

Rukovodilac sektora dualnog obrazovanja PKS Mirjana Kovačević

Prema rečima rukovodioca sektora dualnog obrazovanja Mirjane Kovačević PKS je na inicijativu privrednika Srbije 2015. započela sa aktivnostima na uvođenju dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Srbije.

„Prepoznajući značaj edukacije i obrazovanja mladih, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a uz podršku Lokalnih samouprava, donelo je zakon o dualnom obrazovanju. Na ovaj način kompanije obavljaju jako odgovornu ulogu i pokazuju da su društveno odgovorne. Na njihovu inicijativu je uvedeno ovo obrazovanje jer pruža mogućnost da đaci steknu potrebna znanja i veštine i lako se uklope u proces rada po završetku dualnog obrazovanja. Neophodan uslov rasta i razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća je postojanje adekvatnog, kvalifikovanog kadra, koji će pratiti sve savremene trendove privrednih zahteva. Napretkom i razvojem preduzeća otvaraju se i nova radna mesta, a obrazovanom radnom snagom, dobijamo zadovoljne poslodavce i radnike“, istakla je Kovačević dodajući da se zahvaljuje gradonačelniku na mogućnosti da se u Čačku razgovara na temu dualnog obrazovanja“, naglasila je Kovačević.

Pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić  i gradonačelnik Čačka Milun Todorović

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, izrazio je svoje zadovoljstvo održavanjem radionice dualnog obrazovanja i poželeo dobrodošlicu svim gostima, kao i predstavnicima tekstilnih kompanija i prosvetnim radnicima ističući da Čačak ima izuzetno jaku industriju, prema njegovim rečima, najjaču u Srbiji.

Pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić izjavila je danas da je sistemom dualnog obrazovanja u Srbiji obuhvaćeno 4.500 učenika.

Ona je navela da je tim Ministarstva prosvete, zajedno sa timom Privredne komore Srbije (PKS), ativno radio na uvođenju modela dualnog obrazovanja u srednjim školama.

“Pokazatelj da je to odličan model realizacije nastave jeste broj učenika za ovu godinu i broj kompanija. Reč je o 4.500 učenika, 600 kompanija i 83 škole za 33 profila”, navela je Gabrijela Grujić.

Ona je na današnjoj promociji modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja kazala da Čačak snažno napreduje u realizaciji dualnog modela i zahvalila se svim tekstilnim kompanijama u Čačku što su podržali studente i đake u svom gradu.

Navela je da dualno obrazovanje praktično znači obrazovanje na dva mesta, u školama i kompanijama, ali da to i nije jedini oblik učenja kroz rad, kao i da je važno da se učenicima omogući da veštine razvijaju i praktičkna znanja stiču i u kompanijama.

Gosti su obišli kompanije Tiffany Production i P.S. Fashion Desing, kao i novootvorene radionice za učenike smera modni krojač u Mašinsko-saobraćajnoj školi.

PressLider / Marina T.

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.