Održan trening za branitelje i braniteljke manjinskih prava

Prvog dana jula u Jagodini počeo je šestodnevni trening pod nazivom „Branitelji i braniteljke manjinskih prava“ u organizaciji Instituta za evropske poslove.

Dvadeset učesnika, studenata prava, diplomiranih pravnika i advokata iz različitih krajeva Srbije dobilo je priliku da kroz interaktivne diskusije, praktične vežbe, simulacije i glumačke radionice razvije jasniju sliku o izazovima sa kojima se pripadnici manjinskih grupa susreću.

„Učesnicima treninga dodeljene su jednokratne stipendije za potrebe prevoza, smeštaja i hrane. Radionice su vodili predstavnici državnih institucija, civilnih organizacija i pravnici sa praktičnim iskustvom iz oblasti ljudskih i manjinskih prava. Od jutarnjih do večernjih časova oni su, svaki iz svog profesionalnog ugla i kroz različite aktivnosti, predočavali učesnicima pitanja i probleme tipične za pomenutu oblast“, rekla je za PressLider, jedna od učesnika treninga, diplomirani pravnik iz Čačka Violeta Kurti.

Prema njenim rečima edukacije ovog tipa su značajne jer adekvatna primena normativnog okvira iz ove oblasti podrazumeva shvatanje problema pripadnika manjinskih grupa od, kako kaže, strane onih koji ga svakodnevno u radu tumače i primenjuju.

„Pored toga ovakvi treninzi osnažuju mlade da se aktivnije uključe u razvijanje mehanizama za prevazilaženje nedostataka u ovoj oblasti. Takođe, budući praktičari podstiču se da svoja znanja, ali i lična iskustva dele sa svojom lokalnom zajednicom i šire“, ističe ona.

PressLider / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *