OTVARANJE IZLOŽBE ,,MLADI 22,,

Otvaranje izložbe ,,Mladi ’22“

Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ u Čačku u svom izložbenom prostoru upriličiće u četvrtak 7. jula od 20 časova otvaranje tradicionalne izložbe ,,Mladi ’22“ namenjene studentima završnih godina umetničkih fakulteta, kao i studentima postdiplomskih studija.
U saradnji sa profesorima sa umetničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu (Fakultet primenjenih umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti i Fakultet dramskih umetnosti) izabrano je osam studenata završnih, master i doktorskih studija sa šest departmana – Animacija i Ilustracija, Vajarstvo, Scenski kostim, Kamera i Scenografija). Kroz njihove izložene radove možemo pratiti i aktuelizovati probleme sa kojima se mladi susreću: kriza identiteta, anksioznost, usamljenost, fragilnost, imperativi mode i fizičkog izgleda, fenomeni prezasićenost virtuelnim svetom, socijalna otuđenost zatim ekpolatacija prirodnih resursa i klimatske promene. Učesnici izložbe ,,Mladi“ imaju priliku da u ime svojih vršnjaka, savremenika i istomišljenika kroz postavku o ovim temama javno govore i da svojim izrazom ukažu na sve ono što ih brine ili inspiriše materijalizujući svoje misli i ideje u umetničke narative.
Osnovna zamisao 17. izložbe „Mladi ’22“ je da se kustosi Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ zajedno sa onima koji prate njihov rad, bar delimično i na kratko okrenu umetnostima i umetnicima koji nemaju priliku da toliko često budu deo izlagačkih praksi, a važan su deo drugih umetničkih ostvarenja, poput filma, televizijskih emisija i pozorišnih predstava, dok s druge strane autori mogu da iskažu svoj stav ili zabrinutost po pitanju ekologije, nostalgiju zbog odrastanja ili melanholiju zbog odlaska i rastanka.
Pored predstavljanja i pozicioniranja mladih na umetničkoj sceni važni motivi izložbe su usmeravanje umetnika/ca u smislu izlagačke delatnosti kao i podsticanje kreativnosti i buduće produkcije radova autora koji su izabrani da se predstave.
U toku trajanja izložbe biće organizovana stručna vođenja i razgovori o izložbi. Izložba traje od 7. jula do 29. jula.

Učesnici izložbe,,Mladi ’22“: Isidora Vulić (Fakultet primenjenih umetnosti, modul Animacija i Ilustracija), Nikita Živanović (Fakultet likovnih umetnosti, Vajarski odsek), Nataša Mihailović (Fakultet primenjenih umetnosti, modul Animacija i Ilustracija), Višnja Žilić (Fakultet primenjenih umetnosti, modul Scenski kostim), Marija Milekić (Fakultet primenjenih umetnosti, modul Scenski kostim), Jana Petrović (Fakultet primenjenih umetnosti, modul Scenski kostim), Miloš Radovanović (Fakultet dramskih umetnosti, modul Kamera), Marija Timotijević (Fakultet primenjenih umetnosti, modul Scenografija).

Kustosi i autori izložbe: Katarina Stevlić, master istoričar umetnosti
Danka Belić, diplomirani istoričar umetnosti

Ulična galerija – izložba „Mladi“ 1971-2022.

Trijenalana izložba „Mladi“ se u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku kontinuirano održava od 1971. godine. Najpre je bila povezana sa Prvom jugoslovenskom likovnom kolonijom mladih u Ivanjici koja započinje sa radom 1968. godine, a potom od 1993. godine uspostavlja praksu odabira autora po selektorskom principu i nezavisno od Kolonije. Ove godine se obeležava jubilej – 50 godina od prve izložbe „Mladi“ i tim povodom biće postavljena i dokumentarna izložba na Gradskom šetalištu pod nazivom „Mladi“ 1971 – 2022.
Autorka izložbe: Marija Radisavčević, viša kustoskinja.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *