Otvorena izložba čačanskog izdavaštva

Čačak – U četvrtak, 9. februara u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku otvorena je osamnaesta po redu izložba „Štampana reč 2016”. Čačanska izdavačka produkacija u 2016. godini je neznatno siromašnija u odnosu na prethodnu iako broji 329 monografskih i 34 serijske publikacije koje je objavilo 57 izdavača, saopšteno je iz GB „Vladislav Petrović Dis“.

unnamed (3)

U već dobro poznatom prostornom okruženju, autorke izložbe Olivera Nedeljković i Tijana Bežanić su dobile priliku da vizuelno izmene koncepciju izložbe što je doprinelo preglednijem uvidu u sakupljenu građu.

Svečano otvaranje izložbe povereno je Zorici Zlatić Ivković, istoričaru umetnosti u penziji čije stvaralaštvo i nesebično zalaganje za očuvanje srpske kulturne baštine poznaju brojni Čačani i posetici sinoćnjeg događaja. Svojom besedom nas je podsetila na značaj knjige, njen razvojni put od nastanka do susreta sa čitaocem i na njen nezavidan položaj u modernoj eri agresivne digitalizacije.

„Zbližavanje sa knjigom otvara i približava nove i nedosegnute prostore, nudi odgovore na neizgovorena pitanja i postaje prijatelj u samoći“, rekla je Ivković.

unnamed (4)

Kao autorka nekoliko knjiga, tematski bliskih ovdašnjoj publici, Zorica Zlatić Ivković ističe koliko je lepota knjige složena, kako se sastoji od „unutarnje koja se nikad ne ogoli, ne potroši i spoljašnje, naizgled opipljive i sagledive, a koje su međusobno uslovljene i usaglašene”. Takođe, podseća nas na obimnost i vrednost sveukupnog pisanog bogatstva i koliko bi ono zaista bilo da je sačuvano do današnjih dana.

Zavičajni bibliotekar, Olivera Nedeljković se obratila posetiocima uz prigodnu priču izdvojenu iz proze Puriše Đorđevića pod naslovom Pisma iz male varoši. Tako nam je skrenula pažnju na to koliko bitno mesto zauzima naš rodni kraj u svakom od nas i kako je neophodno ostaviti svedočanstva svakog vremena jer su to temelji za buduće generacije.

unnamed (5)

Direktor Gradske biblioteke, dr Bogdan Trifunović je naglasio da je dobra saradnja izdavača i stvaralaca sa Bibliotekom obostrano korisna i nephodna. Takođe, najavio je dodelu Nagrada „Isailo A. Petrović” i „Danica Marković”.

Žiri u sastavu Vojislav Radonjić, predsednik, Lela Tomašević i Dragana Lazović doneo je jednoglasnu odluku da Nagrada „Isailo A. Petrović” pripadne dizajneru Milošu Vuku Kostiću za likovno-grafičku opremljenost edicije Divovi prošlosti objavljenu u izdanju Izdavačke kuće „Pčelica”. U obrazloženju je navedeno da „savršeno povezani tekst i divne ilustracije bude radoznalost i želju za čitanjem i da su dizajnirani u duhu starih stripova i knjiga, bez suvišnih detalja”.

unnamed (1)

Nagrada „Danica Marković” je dodeljena autorki publikacije Gorski carevi Oliveri Milosavljević i izdavaču Međuopštinskom arhivu Čačak. Odluku o dobitniku Nagrade doneo je žiri u sastavu Savo Stijepović, predsednik, Marija Orbović i Slobodan Nikolić.

unnamed (2)

Po rečima žirija „nagrađena publikacija na izuzetno pregledno i zanimljiv, skoro romaneskno narativan način predočava temu koja je u ovom obimu i na ovaj način prvi put obrađena. Istorijsko-dokumentarne činjenice (a dobar deo njih je preuzet iz administrativnih, estetski neuobličenih žandarmerijskih ili sudskih izveštaja) nisu suvoparno izložene, već su smeštene u kontekst anegdotske prozne forme koja uspešno prati nit uzornog sprovedenog naučnog metoda…“ čime u potpunosti zadovoljava kriterijume za Nagradu.

Za muzički program postarao se učenik 4. godine Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković”, Petar Pavlović u klasi profesorke Tanje Sazdanović, a svečani program je vodila Marija Radulović.

PROGRAM MANIFESTACIJE „ŠTAMPANA REČ 2016”

Galerija Narodnog muzeja, 14. februar u 12 časova – Predstavljanje Kataloga Legata Milivoja i Božidarke Filipović

Učestvuju Nataša Dakić, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”, Beograd, mr Marijana Matović, koordinator projekta i autor knjige i dr Bogdan Trifunović, urednik izdanja.

Galerija Narodnog muzeja, 21. februar u 18:30 časova – Predstavljanje knjige Emilije Višnjić Ivanjičani u slici i priči

Učestvuju Danijela Kovačević Mikić, profesor književnosti, Emilija Višnjić, autor knjige, Milica Baković, voditelj, a odlomke će čitati Marijana Lazić.

Galerija Narodnog muzeja, 28. februara u 12 časova – Predstavljanje časopisa Glas biblioteke br. 22

Učestvuju: Milica Stevanović, Narodna biblioteka Kruševac, Danica Otašević, urednik časopisa, dr Bogdan Trifunović, član redakcije časopisa.

Foto: Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *