OTVORENA IZLOŽBA ,,ČIJA LI JE MUSTRA BEČKA,,

Čija li je mustra bečka?
Izložba vrlo domišljatog naslova „Čija je mustra bečka?” svečano je otvorena u Galeriji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” u sredu, 21. septembra. Reč je o putujućoj postavci Austrijskog kulturnog foruma. U programu su učestvovali Adrijan Fajks, ataše za kulturu austrijske ambasade i direktor Austrijskog kulturnog foruma u Srbiji, učenice srednjih muzičkih škola iz Kragujevca i Čačka Dunja Krsmanović i Jana Stolica i bibliotekar Tanja Vuković. Na dvanaest plakata su predstavljeni austrijacizmi koji se najčešće koriste u srpskom jeziku, a za njihov dizajn bila je zadužena Milica Đoković, dok je ilustracije uradio Marko Šerer.
Kao što je većini poznato nemački jezik ima tri varijeteta – tzv. „nemačkiˮ, „austrijskiˮ i „švajcarskiˮ koji se dalje granaju u različite dijalekte. Reči koje su ispisane na plakatima deo su nemačkog jezika, ali sa osobenostima koje se samo mogu pronaći i čuti u Austriji i njihovom rečniku. Koliki je uticaj jezika svedoči i to da se mnogi izrazi, fraze iz jednog govornog područuja prenose u drugo, ne samo u okviru zemalja koje pripadaju istoj jezičkoj porodici već i mnogo dalje.
Osim jezičkog preplitanja, veliko je povezivanje i na polju kulture, a samim tim i književnosti i svega onoga što čini pleminitiji i bolji deo jednoga društva. Kulturna razmena između Čačka i Austrijskog kulturnog foruma nesumnjivo će se, u punom kapacitetu, ostvariti u narednoj godini kada će naš grad biti nacionalna prestonica kulture. Da je uspostavljena dobra komunikacija svedoče i dve posete Čačku i njenim ustanovama kulture, među kojima je bila i čačanska Biblioteka, a koje je sa svojim saradnicima upriličio Adrijan Fajks, ataše za kulturu austrijske ambasade i direktor Austrijskog kulturnog foruma u Srbiji. Ova izložba je nastavak te saradnje koja će verovatno svu svoju punotu pokazati i kroz dodatno bogaćenje fonda Odeljenja strane knjige Gradske biblioteke, što je gospodin Fajks prilikom otvaranja izložbe „Čija je mustra bečka?ˮ i nagovestio.
„Ova izložba baca novo i interesantno svetlo na kulturnu razmenu Srbije i Austrije koja traje vekovima. Iznenadilo me je koliko su jaki jezički uticaji austrijskog nemačkog u srpskom jeziku, a oni se pored kulinarstva, administrativnih i tehničkih pojmova mogu osetiti i u govornom jeziku. Nadam se da će vas izložba zabaviti i iznenaditi i radujem se što možemo da je predstavimo publici u Srbiji i pokažemo da strani jezici ne nude samo mogućnost zaposlenja već i nove perspektive koje otkrivaju ne samo stranu kulturu i istoriju već i sopstvenu. Srdačno zahvaljujem Gradskoj biblioteci na izuzetnoj organizaciji i saradnji i radujem se njenom nastavkuˮ, kazao je gospodin Adrijan Fajks.
Koliko ima jezičkih raznolikosti i sličnosti može se otkriti baš pomoću 15 reči ispisanih na plakatima. Često u svakodnevnom govoru koristimo neke izraze i fraze, a da ne pomislimo na njihove korene. Ipak, sigurno se nekada neko i zapitao odakle je nastao frazeologizam „e baš si mustra bečkaˮ. Da li se može preterati i sa finoćom i uglađenošću objašnjeno je na plakatu koji je obogaćen u likovnom i grafičkom smislu vrednom ilustracijom. I svaka sledeća ilustracija i primer privlači pažnju, pa kada posmatrač dođe do dela koji se odnosi na špajz, buhtle i palačinke može mu se dogoditi i da ogladini, ali tu je već naredna jezička zanimljivost koja će zasigurno odvući pažnju od tih poslastica. Posmatranjem izloženog mnogi će se setiti i studentskih dana i nezaboravnih trenutaka provedenih sa cimerima, ili otići još malo dalje, u rano detinjstvo ili pak u bližu prošlost – u zavisnosti od toga da li će cuclu posmatrati iz perspektive deteta ili roditelja. I ima još jedna sprava bez koje savremeno društvo ne funcioniše, a koju rado prizivaju u misli svi kada je vreme za platu – bankomat. Na izložbi možete otkriti kada je ta reč prvi put upotrebljena. Ipak, nijedna dobra priča se ne završava u materijalnoj perspektivi, jer je ona prolazna. Vredna priča se završava u mislima i rečima koje obogaćuju dušu i srce, a kada se reči pretoče u muziku jasno je da istinska ljubav prema umetnosti ne poznaje granice. To je potvrdila i Dunja Krsmanović, učenica 4. razreda Srednje muzičke škole „Dr Miloje Milojević” iz Kragujevca, koja svira violončelo u klasi prof. Boža Saramandića. Dunja je inače Čačanka i pre samo sedam dana je osvojila prvo mesto na internacionalnom takmičenju u Beču. Ona je oplemenila muzički deo programa kompozicijom Tomasa Albinonija „Adađoˮ koju je izvela uz klavirsku pratnju, takođe, talentovane i uspešne Jane Stolice, učenice 4. razreda Srednje muzičke škole „Dr Vojislav Vučkovićˮ u Čačku. Iako Dunja i Jana nisu „đaci bečke školeˮ publici je bila jasno da muziciraju na veoma visokom nivou.
Izložba „Čija je mustra bečka?ˮ krije još mnogo zanimljivosti, a svi zainteresovani je mogu pogledati u Galeriji Biblioteke do 6. oktob

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *