Otvorena izložba „Danilo Kiš – posle 30 godinaˮ

Čačak – U Galeriji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” u utorak, 12. novembra otvorena je izložba „Danilo Kiš – posle 30 godinaˮ autorke Olge Krasić Marjanović. Izložba je posvećena liku i delu Danila Kiša, jednog od najprevođenijih srpskih pisaca.

Posetioce je najpre pozdravila direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, dok je o samoj izložbi govorila autorka Olga Krasić Marjanović. Svi prisutni imali su priliku da se upoznaju sa životom ovog velikog srpskog pisca, ali i njegovom poetikom. Kišovi tekstovi prikazuju prostore u kojima očitavamo istorijsko-političke kontekste i ekstremne slučajeve negiranja humaniteta u 20. veku. U književnom opusu ovog stvaraoca mogu se uočiti dva razdoblja:

U početnoj fazi stvaralaštva, nadahnuto i jezički slikovito, pisao je o svom detinjstvu za vreme rata, sa mnoštvom nostalgičnih, setnih ali i vedrih detalja iz ličnog života.

Zrelu Kišovu stvaralačku fazu karakteriše dokumentarna proza koja nije zasnovana na ličnom iskustvu, već na dokumentu i faktografskim činjenicama. Njegov humanizam projektuje sliku čoveka za koga su hrabrost i otpor zloupotrebama neotuđivi deo bića.

Izložbu čini više od 30 plakata, koji hronološki prate literarno stasavanje i prikazuju izuzetnost ovog književnog delatnika. Kao svestran književni stvaralac, s jakim moralnim osećanjem za pisca, Kiš se iskazao podjednako uspešno u različitim književnim žanrovima i formama: kao pesnik, romansijer, pripovedač, esejist, pisac dramskih dela i filmskih scenarija, književni kritičar, lektor i prevodilac.

Odlomke Kišovih tekstova nadahnuto su interpretirale učenice čačanske Gimnazije Dunja Miljković i Iva Pavlović.

Takođe, posetioci su mogli da pogledaju i video-zapis, na kome je autorka izložbe prikazala Kišove porodične fotografije.

Izložba će za sve zainteresovane posetioce biti otvorena do 25. novembra 2019. u Galeriji čačanske Biblioteke.

Program otvaranja izložbe vodio je Nikola Peulić.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.