Otvorena izložba minijaturne knjige

Čačak – Otvaranjem izložbe minijaturne knjige autora dr Dejana Vukićevića pod nazivom „Minijatura na zrnu graška“ 8. septembra 2016. godine Biblioteka je obeležila Međunarodni dan pismenosti i Dane evropske baštine u Srbiji i Čačku 2016.

biblioteka

Svakog septembra od 2002. godine Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis” učestvuje u predstavljanju lokalne kulturne baštine i drugih vrednosti koje doprinose uspostavljanju bolje kulturne povezanosti, pa je ove godine je sa Narodnom bibliotekom Srbije iz čijih posebnih fondova potiče zbirka minijaturne knjige dogovorena gostujuća izložba vrlo interesantnih  mikro izdanja knjiga (mikrobiblona, beba, patuljka ili knjige liliputa, kako ih još zovu) graničnih dimenzija 100x100x100 mm, saopšteno je iz Gradske biblioteke.

biblioteka11

Autor izložbe dr Dejan Vukićević podsetio je da je tradicija minijaturne knjige duga skoro koliko i istorija štamparstva. Prvu takvu knjigu („Diurnale Mogantinum“) objavio je Peter Šefer još 1468. godine, a najmanjom knjigom ikada odštampanom, dimenzija 3×2,5 mm smatra se „Azbuka u slikama“ Egona Prugmajera objavljena u Lajpcigu 1971. godine.

-Moglo bi se reći da se uglavnom radi o bibliofilskoj bizarnosti, jer je najčešći motiv za objavljivanje ovakvih dela, osim toga što su knjige malog formata praktične za upotrebu, dokazivanje štampara-objasnio je Vukićević.

Pored knjiga iz fonda Narodne biblioteke Srbije izloženo je i petnaest minijaturnih izdanja iz fondova Gradske biblioteke Čačak. Jedanaest publikacija, uglavnom rečnika iz čitave Evrope pripadaju Biblioteci celini Jovana Davidovića, posvećenog bibliofila i kolekcionara čiji je legat deo zavičajne zbirke i proglašen je za kulturno dobro od velikog značaja, a preostale četiri minijaturne knjige su iz fonda Naučnog odeljenja.

biblioteka333

Na Međunarodni dan pismenosti, 8. septembar koji je UNESKO ustanovio tačno pre pola veka osvrnuo se u svom obraćanju direktor čačanske Biblioteke, dr Bogdan Trifunović:

„Danas smo svedoci da se značajan deo stanovništva i dalje funkcionalno može svrstati u nepismene, naročito pod naglim pritiskom promena u sferi digitalnih tehnologija, elektronskog poslovanja i interneta. Nažalost, u 21. veku u našoj zemlji imamo i sugrađane potpuno ili delimično bez formalnog, odnosno obaveznog obrazovanja, što pitanje pismenosti nužno vraća na nivo strateških odluka o budućnosti jedne zemlje ili nacije, jer nema sumnje: u znanju je zaista moć… Biblioteke kao ustanove kulture pored kulturnog opismenjavanja i uzdizanja učestvuju u procesu formalnog opismenjavanja i edukacije, pre svih dece i učenika, kao i permanentne edukacije odraslih. Iz tog razloga ove godine smo na Dan pismenosti odlučili da korisnicima Biblioteke i svim sugrađanima prikažemo izložbu minijaturne knjige.

biblioteka555

Izložbu „Minijatura na zrnu graška“ čini 34 publikacije (od ukupno 300 koliko ima kolekcija minijaturne knjige NBS) mahom na srpskom, ruskom, francuskom, slovenačkom, mađarskom, nemačkom i češkom jeziku.

Najzanimljivije izložene knjige su dve ultra-mikro-mini nemačke knjige dimenzija 6 h 6 mm i „Ratni manifest kralja Franje Josipa I“ iz 1914. godine. Manifest sadrži tekst imperatora od 28. jula 1914, na sam dan početka rata. Dimenzija je 24 h 22 mm, okovana je gvozdenim koricama, a na njenoj prednjoj strani je profil cara u bareljefu i tekst: “Uspomena svijetskog rata“.

Izložba „Minijatura na zrnu graška“ je otvorena u Pozajmnom odeljenju za odrasle čitaoce čačanske Biblioteke do 28. septembra.

Izvor fotografija: Gradska biblioteka Čačak

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *