OTVORENA IZLOŽBA O DEČJIM NOVINAMA

Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” у петак, 8. октобра отварена је изложба „Дечје новине – гигант југословенског издаваштва” у сарадњи са Музејом рудничко-таковског краја из Горњег Милановца. Изложба је посвећена једном од највећих југословенских издавача листова, часописа, књига и стрипова за децу и одрасле, чији је заштитни знак „дечак у искораку напред” осмислио дизајнер Раде Ранчић. Овај програм реализован је у оквиру обележевања Дечје недеље у Градској библиотеци.

 

Изложба „Дечје новине – гигант југословенског издаваштва” је настала 2016. године поводом обележавања шездесетогодишњице од настанка овог великог издавача и представља путовање кроз младост једне генерације. „Дечје новине настале су из литерарне секције тада једине основне школе у Горњем Милановцу. Неколико наставника заједно са својим ученицима одлучили су да се као ваннаставном активношћу баве издавањем школског листа. Први број ових новина изашао је 12. јануара 1957. године, у тиражу од 1.000 примерака. Оснивач листа, а касније и главни и одговорни уредник „Дечјих новина” био је Срећко Јовановић.

Изложбу потписује ауторски тим у саставу Тања Гачић, Ана Цицовић и Ана Ранков из Музеја рудничко-таковског краја, у чије име се публици обратила Тања Гачић, историчар уметности и виши кустос Музеја. У простору Галерије Библиотеке изложено је преко стотину издања „Дечјих новина”, укључујући добро познате наслове из стрип-едиције Никад робом, часопис за млађе основце Тик-так, лиценцирана издања Дизнијевих стрипова, књиге и друге публикације које су обележиле одрастања генерација које су стасавале шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година 20. века. Поред издања изложбу чини и избор из документарног и архивског материјала, попут цртежа ликова стрип јунака или брендираних старих ђачких торби.

Изложбу је отворио Драган Миловановић Џиле, некадашњи главни уредник школске редакције „Дечјих новина” који је у емотивном говору поделио са присутном децом и одраслима сећања на време када је Горњи Милановац захваљујући „Дечјим новинама” био у свету познат град из Југославије.

У програму, који је сигурном руком водила библиотекар Јелена Дуковић, учествовали су и ученици Музичке школе „Др Војислав Вучковић” Танаско Ђурић, Никола Баралић, Јанко Дмитровић и Јаков Павловић, уз клавирску сарадњу Градска библиотека позива све мале и велике суграђане да посете изложбу у простору Галерије Библиотеке која ће бити отворена до краја октобра.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.